A Travellerspoint blog

I ♥ HK

sunny 25 °C

A négy évszak egyszerre van jelen a városban. Vannak fák, amik most hullatják a sárga, száraz leveleiket. Vannak, amik most virágoznak és a harmadik kategóriába az örökzöldülők tartoznak. Az időjárás viszont két évszak között vacillál, heti szinten, vagy tél van, vagy nyár. A hét elején még fűtöttem, mert tél volt. Ma már a rövidujjú is soknak hat. Itt a nyár.

Nem győzöm magam utólérni a bejegyzésekkel. Habár annyian nem is reklamáltok, hogy hele, hol az írás. Sőt, azt kell hogy mondjam, hogy elég egyirányú a kommunikáció, pedig szivesen fogadném a hozzájárulásokat, megjegyzéseket. Tudom, hogy be kell jelentkezni, na de basszus, én Kínáig jöttem, hogy titeket szórakoztassalak a bloggal, nektem meg csak otthon kellene 3 percet ráfordítanotok egy regisztrációra és máris mehetne a terefere! Úgyhogy hajrá! Az első 3 regisztráló garantált méjd in csajna ajándékot kap!  és nem viccelek.
Szóval Hong Kong. Nem kellett volna oda menni. Túlságosan nagy hatást tett rám. Mondhatnám, hogy már megint itt van a szerelem. Imádom Hong Kongot! Felkerült a top négyembe, vetekedve Londonnal és Budapesttel. Kicsit a kettő keveréke, árnyalt jelenléte, meg mégse.
A lakásomtól HK belvárosa 20perc taxi út, 10 perc határon átlépés-vámolás és 45 perc metróútnyira van. Illetve felmegyek a tetőnkre és egy szempillantásnyira.

HK, felvétel in dul

HK, felvétel in dul

ennyire jó hely

ennyire jó hely

toronyóra

toronyóra

utca részlet

utca részlet

építkezés hk-i módra

építkezés hk-i módra

hk-i házasulandók

hk-i házasulandók

Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy itt van egy köpésre és mégis ordít a különbség. 1997-ig brit fennhatóság alá tartozott, ami nagyon rányomta a bélyegét az emberek viselkedésére, a hely szellemére és HK egész atmoszférájára. Kínához tartozik, de abszolút nincsen ázsia feelingje a helynek. Inkább Londonországban vagyok, mint csajnában. Tisztaság van, rendezettség, felhőkarcolók, jobbos autók, egyetlen dudaszót se hallottam, emeletes buszok és villamosok, kultúráltság és angol nyelv. Nagyon megnyugtató Hkban sétalgatni, otthon érzi magát az ember. Pláne ha az öbölben sétálgat, mert az aztán totál Pesti feeling. Úgy képzeljük el Hkt (vagy aki nem akar képzelődni, guglizzon rá), hogy van egy része, ami Kínának egy kis csücske. Gondolkodtam azon, hogy mondják azt helyes magyarsággal, amikor egy országnak vannak szigetei és van olyan része, ami a kontinens/szárazföld része. Tehát amikor megkülönböztetjük területileg ezt a két egységet. De nem jutottam semmi okosra, így csak szárazföldi résznek fogom nevezni. Tehát ez a csücsök még a szárazföldi része és szervesen kapcsolódik Kínához. Aztán van a HK sziget, és vannak még kis szétszórt szigetei össze-vissza. A szárazföldi részt a HK szigettől egy kis tengercsík vagy nevezzük nyelvnek válassza el. Nem nagy, mindössze 5 perces hajóút átkelni rajta. Ha az ember végigsétál a promenádon,olyan mintha a Pesten korzózna a Duna parton, azzal a különbséggel, hogy itt nincsenek méregdrága puccos éttermek, hanem sok turista van, akik a kínai-hongkongi filmsztárok kézlenyomatainál fényképezkednek. Ha átnézünk a szigetre, ott meg elénk kerük Buda, igaz vár és szabadság szobor nélkül, de ott van mondjuk a Gellért hegy és a Citadella. Meg egy két magas toronyház.

HK sziget

HK sziget

pedig délnek kéne menni...

pedig délnek kéne menni...

Maddolna almája

Maddolna almája

munkások

munkások

legó hajó

legó hajó

csillagok

csillagok

Hkban még a fű is zöldebb. De most ez túlzás nélkül. Már pár perc után, ahogy felszálltunk a metróra(ami kiköpött londoni, kivéve, hogy van első osztályú kocsi is a szerelvényen!!!) észrevettem a különbséget. Tehát más a táj és a fauna is. És míg Shenzhenben sok a zöld, és a tetőtől kezdve a négysávos útközepét elvállasztó sávon keresztül mindent teleültetnek fűvel-fával, addig Hkban sokkal kevesebb a zöld, de mégis természetesnek hat. HK véges, kilátni a városból. Vannak hegyek, meg tenger, ami behatárolja és nincs olyan érzése az embernek, hogy egy hatalmas útvesztőben van, amit egy dobozba tettek és nincs kiút belőle. Igen, itt bezártság érzetem van, pedig jócskán ellátok a város felett, mégis az az érzésem, hogy nem tudom innen szabadulni. Bezártak a Shenzhen nevű dobozba.

dzseki csen

dzseki csen

Maddolna vs Bruce Lee

Maddolna vs Bruce Lee

dzset lí

dzset lí

a kicsi és nagy

a kicsi és nagy

forgalom

forgalom

hajós átkelés

hajós átkelés

HK sziget

HK sziget

Persze borzasztó drága hely, a világ kilencedik legdrágább városa, amit éreztük is, de az élmények kárpótoltak az elköltött pénzért. Nagyon szép pénzük van, a két pennyn még ott van Erzsu is. Ellentétben az itteni pénzzel, amit Maddolna csak játékpénznek hív, de amúgy meg igen, olyan monopolis pénzszerűség. Majd erről írok bővebben máskor.
Várom, hogy visszamenjek, nemsikerült ugyanis emeletes fekete villamost fényképezni (meg még egy csomó mindent), meg elmenni a világ legolcsóbb michelin csillagos éttermébe, ami kötelező, meg kipróbálni a hk-i siklót, meg még sorolhatnám. De a tervek szerint, nem kell sokáig rá várni, mert egy kedves ismerősöm látogat el hozzám, aki mondaná, hogy „NVCS” és majd bepótoljuk a kimaradt részeket Hkból.
Hát így.

Posted by timigaraj 20:46 Archived in China Comments (4)

rendkívüli bejelentkezés

rain 12 °C

Sír a lelkem.
Rossz ómen volt szerintem, hogy nemtaláltam a repülőgépből.
És soha nem gondoltam volna, hogy érzelmileg ennyire felzaklat majd egy épület majdnem megsemmisülése.
Pedig még Jánost és Krisztust is elakartam vinni oda.
Hát bízzunk benne, hogy újraélesztik.
Addig is RIP Krasznahorka.

Posted by timigaraj 03:23 Archived in China Comments (0)

Szombati OCT Loft design vásár

képes beszámoló

sunny 24 °C

a vásár bejárata

a vásár bejárata

szemetnyugtató színek

szemetnyugtató színek

azért a cseh irodalom sem hiányozhat egy kínai design vásárból

azért a cseh irodalom sem hiányozhat egy kínai design vásárból

mejd in csajna ala Andy Warhol

mejd in csajna ala Andy Warhol

csön-csön gyűrű

csön-csön gyűrű

Maddolna fejdísze

Maddolna fejdísze

P1070374.jpg

90_P1070379.jpg

90_P1070376.jpg

P1070384.jpg

P1070377.jpg

hópelyhes

hópelyhes

pecsétek vannak a kis szelencékbe zárva

pecsétek vannak a kis szelencékbe zárva

fésű dizájn

fésű dizájn

csajnaposzt persely

csajnaposzt persely

kínai csendélet: teáskészlet és fülhallgatók

kínai csendélet: teáskészlet és fülhallgatók

bocis ájpad szütyők

bocis ájpad szütyők

P1070396.jpg

a nyuszik

a nyuszik

Csingó sztárral

Csingó sztárral

P1070404.jpg

P1070397.jpg

P1070418.jpg

biztos emlékeztek a Gilin tett felfedezésemre, amikor elmásztak a kagylók és rájöttem, hogy azok nem is üresek, hanem még laknak benne. Hát ennek nemsikerült, elkapták és befestették őket. Nagyon ötletes :P

biztos emlékeztek a Gilin tett felfedezésemre, amikor elmásztak a kagylók és rájöttem, hogy azok nem is üresek, hanem még laknak benne. Hát ennek nemsikerült, elkapták és befestették őket. Nagyon ötletes :P

P1070387.jpg

szimbiózis

szimbiózis

arcmaszk

arcmaszk

sajni hepi pípöl szmájlin

sajni hepi pípöl szmájlin

szemetes kocsi parkol a bambusz mellett

szemetes kocsi parkol a bambusz mellett

akinek inge...

akinek inge...

90_P1070420.jpg

fejemet vakarják

fejemet vakarják

P1070413.jpg

P1070421.jpg

hepi ending és vásárfia

hepi ending és vásárfia

Posted by timigaraj 02:11 Archived in China Comments (0)

cím nélkül

és képek híján

overcast 11 °C

Az éjféli misén kevesebb réteg ruha volt rajtam, mint ma. Már tényleg csak a sapka és a kesztyű maradt el, habár indulás előtt reggel, még vetettem egy pillantást rájuk. De úgy gondoltam, hogy a 2 réteg alsó és az 5 réteg felsőruházati egység csak elég lesz itt a ráktérítő környékén az aznapi túléléshez.
Nem egészen így volt. Kint még úgy-ahogy elvan az ember, de amikor a jégverem termekben kell órákat eltölteni, minimális mozgással, ott már a forró ital állandó kortyolgatása sem ad semmi enyhülést. Ez a fagyhalál-közeli állapot szombaton kezdődött. A hétközepés kis pullóveres huszonfokos duhajkodásból lett egy 10 alatti, hirtelen, és hát már 4 napja tartja magát. Pár nap 10 fok körül pedig már teljesen lehűti a házakat. És ezek is fáznak itt, kabátban járunk kelünk, de nemsikerült még rajönniük arra, hogy a fűtés, mondjuk megoldaná a problémát.
Persze az előrejelzés 24-et mond a hét második felére, ami majd azzal jár, mint eddig minden héten, amikor hirtelen felmelegedett, hogy úszik minden. Szó szerint, minden járófelület tocsog a kicsapódott párától, a tükrök mindenütt úgy néznek ki, mintha zuhanyozás után bepárásodtak volna, a fürdőszobában pedig az esti zuhanyozás vízcseppjei másnap este is ott díszelegnek a falon.
Életveszélyes ilyenkor a lét itt Shenzhenben, mert iszonyatosan csúszik minden, kint-bent egyaránt. Ha nem a nyakamtöröm a vizes felület miatt, akkor egy autó fog elütni, mert ahogy fűtési, úgy közlekedési kultúrájuk sincsen. Múltkor mentem át a zebrán,(habár különösebb megkülönböztetéssel nincs felruházva a szerencsétlen, csak néhány fehér pacniként funkcionál az úttesten) aztán a forgalommal ellentétes irányban berobog egy babetta és dudál, mint az őrült, mert a zebrán mentem át. Hát én kértem elnézést. Ilyenkor általában elejtek egy-két szép ékes magyar szót. Meg olyankor is, amikor tökölnek előttem a lépcsőn és nem tudom kimellőzni őket, mert a kedves illető teljesen bele van feledkezve a mobilos játékába.
Mindenki mobilozik, mindig és mindenhol. Szerintem minden 4. Embernek iPhoneja van, pedig ha tudnák, hogy kedves honfitársaik a gyárban pár kilométerre tőlük vért izzadnak ezekért a kütyükért! Habár lehet, hogy tudják. Kedves balátnémat idézve: „Hülyék ezek a kínaiak.”
Sorbanállási kultúrájuk sincs, habár erről most olvastam, hogy nemrég kezdték el propagálni a sorbanállást –pl. A metróban a hangosbemondó, mindig megkér, hogy sorakozzunk fel. Sőt a gyengébbek kedvéért ki is van jelölve sárga talpakkal az ajtók előtt, hogy mit is jelnet a sorban állás. Nagynemzet révén, aki kapja marja alapon működnek, legyen ez közlekedési eszközre való fel- vagy leszállás (még arra sem jöttek rá, hogyha megengednék először a leszálló utazóközönségnek, hogy elhagyják a járművet, akkor talán a felszállás is egyszerűbb és fájdalom mentes lenne), fizetés az üzletben vagy más most nem jut eszembe.
A buszok nem csapatjátékosok, annak ellenére, hogy egy falkához tartoznak, nincsenek tekintettel egymásra. A le – és felhajtósávok váltásánál ölre megy a harc, hogy ki ér ki/be hamarabb, és sokszor centik választják el a két buszt az ütközéstől, de csak az utolsó előtti pillanatban fékel le a sofőr, mert addig nyomja a gázt agresszívan, hogy hátha ő lesz az erősebb. Ilyenkor az a jó, ha heringekként utazunk, mert akkor nem repül 2 métert az állónép, viszont, ha gyéren állott a busz, akkor meg de.
Mi még. Ja igen, a derekas probléma. Két hete történt, hogy beállt a kicsike és rögtön a kínai orvoslás felé fordultam. Kerestem masszirozó helyet kisebb nagyobb piackutatással és előzetes személyes látogatással együtt, mert itt a masszázs szalon, gyakran nem azt jelenti, hogy megmasznak. (a második emmet lehet tetszésszerint behelyettesíteni, mondjuk az abc kilenc négyzetgyöke helyén álló betűjével és kapunk némi elképzelést a szalonok lényegéről). Közel volt, olcsó volt és a leve is híg volt.

a lila pöttyös az igazi, még tetkóban is <img class='img' src='https://tp.daa.ms/img/emoticons/icon_smile.gif' width='15' height='15' alt=':)' title='' />

a lila pöttyös az igazi, még tetkóban is :)

Jahan tetkói

Jahan tetkói

bjutinap Jahannal

bjutinap Jahannal

10 ojróért kaptam egy másfél órás kínzó fájdalmat, mondjuk az ár-érték arány nem olyan rossz leszámítva a fájdalmat meg azt, hogy a hölgyemény, aki volt tán 23 éves is, miután a hátam és a hátsó részeim kerültek sorra, szinkronban maszott és sms-csetelt. Egy hajszáll választott el tőle, hogy ráordítsak, mert már az agyamra ment a a mobil pityegése, meg az, hogy nem volt képes multitaszkingra. De ki kellett bírnom a pluszfájdalmakat is meg ezt a vérnyomástuningot is a meglévő fájdalmam enyhítésére. Az eredmény az lett, hogy a derékfájdalmam mellé kaptam lapockatáji és vállöviket is, persze kicsit jobb lett a helyzet, de radikális változást és enyhülést nem hozott. Majd eszembe jutott, hogy a vietnamibalzsammindenre jó, hátha segít. És segített. Egy kicsit. Majd 3 nap múlva úgy döntöttem, hogy alávetem magam egy újabb mazochista kezelésnek, mert a Jahan mondta, hogy tud egy jó helyet. Hát uccu neki! De hogy tovább fokozzuk az élvezeteket az egyórás tradicionális masszázs mellé azért kértünk még köpölyözést. Ez is fájt, habár már annyira tán nem (ez a kínai masszázs nyomásra épül, akupreszzúrás és az energiaáramlást segíti elő, meg ahogy érzékeltem a nyirokrendszert nyomogatják át, és ami biztos, hogy rettentően fáj. A hátam nem is annyira, mert ahhoz hozzá vagyok szokva, hogy masszírozák meg gyúrják, de amikor a külsőcombomat nyomogták, azt hittem leugrok az ágyról. Minden keveredett, fájdalom, csiklandozó érzés és érzékenység. És mondjuk nem csodálkozom, hogy hová fajult el ez az ipar, mert a belső comb átmaszírozásakor szemtelenül közelkerülnek az ember intim-erogén zónaihoz. Még jó, hogy ruhában kell lenni.) Tehát túléltem a masszázst és jött a köpöly. Ó anyám, hogy mire adtam a fejem! Nemelég volt az egyórás intenzitású fájdalom, kaptam egy negyedórát grátiszba. Megismertem a fájdalomküszöbömet ,azt hiszem. Hát nem tudom, lehet, hogy még egyszer azért bevállalom. Csak nem bikini szezonban .
Hát így!
P.S.: Boldog szökőévnapot!

Posted by timigaraj 21:35 Archived in China Comments (0)

"Itt lakom látod, ez az a ház..."

overcast 16 °C

A falusi idill azért megcsap engem is itt a 28-ikon. Negyed hétkor lehet kakast hallani, ahogy kukorékol illetve reggelente, jó falusi szokás szerint fát hasogatnak körfűrésszel (sz.magyarul cirkuláznak.) Mondjuk azt nem tudom, hová kell nekik a fa.
Maddolnával még ezt akkor vizualizáltuk és álmodoztunk róla,amikor egyesek kissándornék vagy kollárklemencznéF.V.-k akartak lenni hogy majd egyszer, ha nagyok leszünk, szomszédasszonyok leszünk. Ő majd hozza a falusi-vidéki-vintage vonalat és majd ruhakötőben nyit ajtót nekem, miközben a krémet keveri a műanyag tálat szorosan a hasához tartva, és a macska pedig nyolcast ír le a lábai körül, én meg a nagyvárosi nő, aki sűrűn betáblázott időpontjai között mindig szakít időt Maddolnára, hogy kávézzunk egyet a frizs levegőn.
És ez majdnem így lett. A férjhezmenési ambíciók persze megváltoztak, de Maddolna Baishizhou közepén él, ahol a tyúkot az utcán kopózzák és a libával együtt a bérház tetején tenyésztik ketrecben, ahol a kis sikátorokban az utcán folyik az élet és a kis boltok vagy műhelyek egyben a kis család nappalija is. Ott eszik a család vagy pulton innen vagy pulton túl, persze ha van pult, nézik a tvt, vagy éppen alszanak. Erről még nem csináltam képet, mert mivel nem tudom még megkérdezni őket, hogy megengedik-e, addig egy kicsit illetlenségnek tartom a nyilvános intim szférájukat a nagynyilvánosság elé tárni. Tehát az állatok, szagok, tevékenységek (láttuk a nőket a kúton mosni például), mind falusi azonosak.
Én meg ugye itt, a falu és a golfpálya által határolva, Shenzhen felé emelkedve, lenézve Baishizhout. A 8 épületből álló házkomplexumban supermarket és kávéző van, meg még valamik, amiket még nem volt időm feéfedezni. Minden bejáratban kis pallószerűségen keresztül kell bejönni, ahol Koi díszpontyok éldegélnek, mármint a vízben a palló alatt. A helikopterek egyébként az ablakom magasságában szállnak, ha errefelé tévednek.
És öt percre lakok a szomszédasszonyomtól. Persze nincs ruhakötője, és nem is süt süteményeket, de azért kávét mindig főz.

a bejárat

a bejárat

kilehet számolni, hogy melyik a mi erkélyünk (nemsikerült megfordítani,elnézést)

kilehet számolni, hogy melyik a mi erkélyünk (nemsikerült megfordítani,elnézést)

a pontyok lakóhelye, akik épp el voltak bújódva

a pontyok lakóhelye, akik épp el voltak bújódva

kilátás jobbra

kilátás jobbra

kilátás előre (akinek nagyon jó a szeme, az keresse meg a Jícsiát<img class='img' src='https://tp.daa.ms/img/emoticons/icon_smile.gif' width='15' height='15' alt=':)' title='' />)

kilátás előre (akinek nagyon jó a szeme, az keresse meg a Jícsiát:))

kilátás balra

kilátás balra

és lefelé

és lefelé

erkélyes relaxátor

erkélyes relaxátor

egy kis nappali milliő este

egy kis nappali milliő este

az enyim kuckó állandó társammal

az enyim kuckó állandó társammal

a kulináris élvezetek központja

a kulináris élvezetek központja

A lakás megszerzésének története sem volt szimpla történet. Képnélküli hirdetésre jelentkeztem (egyszer már nagyon bejött a Kálvária téren), egyedül az ár és a lakás elhelyezkedése fogott meg, és mivel a szomszédasszonysági szempontok nagyon fontosak, a lakás meg nagyon közel volt Maddolnához így eljöttünk megnézni. Telefonon leegyeztek a sráccal és hát egyértelmű volt az akcentusából, hogy nem angol. Így a biztonság kedvéért négyen felkerekedtünk és elmentünk háztűznézőbe. A srác végül is török lett, így Chingele és Jahan sokat nem tudott vele értekezni, habár tud ő is kínaiul, de velünk tárgyalt angolul. Kiderült, hogy nem is lakás, hanem csak egy szoba, és hogy nem is annyi pénz, hanem több, mint amin meghirdette. Hm.
De szerelem volt első látásra.
Három napra a háztűznézés után már nálam volt a kulcs, úgy, hogy egy büdös vasat nem adtam Alfinak (becsületes neve Alfredo) vagy, hogy aláírtunk volna bármilyen papperost. És persze ő még vasárnap este ott aludt, kulcs nélkül, hétfőn én meg beköltöztem. Majd pár napra rá intéztük el az anyagi vonzatait a lakásnak.
És hát ugye a szerelem elvakít, sok mindenre csak az együttélés alatt jövünk rá, de hát semmi sem tökéletes, de az érzelmek még elég erősek ahhoz, hogy szemet húnyunk dolgok felett. Így még mindig tart a szeretem.

Posted by timigaraj 16:59 Archived in China Comments (0)

(Entries 11 - 15 of 22) « Page 1 2 [3] 4 5 »