A Travellerspoint blog

April 2012

csak úgy, semmi extra

semi-overcast 28 °C

Minap egy duriannal utaztam a buszon. Nem volt kellemes, hogy őszinte legyek. Be kellene tiltani a tömegközlekedési eszközökön való szállítását, mint ahogy be van tiltva bizonyos szállodákban is Malájzia szerte. Habár, ezeket nem zavarja a szag. Még nem írtam a tofujukról. Itt nem úgy van ám, mint otthon, hogy bemegy az ember a boltba és választhat a füstölt és a natúr, íztelen, szagtalan formájából. Itt igazi „kultúrája” van – elvégre ezt a sok kici éhes szájat valami ócóval meg kell tömni, naponta többször is. Tehát itt minden formában és színben pompáznak utcai árusoknál vagy üzletbe: golyók, csíkok, lapok, tekervények, tömbök kavalkádja áll a kedves vásárló rendelkezésére. Úgy van ez, mint Gombóc Artúr esetében a csokival. Nem lepődnék meg, ha töltött és mogyorós formában is előfordulna. De ez nem is baj, egyék a szóját. Egészségükre. Na de idézd fel életed legborzasztóbb szag élményét, és duplázd meg. Akkor már súrolni fogod azt a szaganyag felhőt, ami ezeket az árusokat körülveszi. Ez valami rettenetet! Arra a konszenzusra jutottunk múltkor Maddolnával, hogy a már elnézést az explicit trágárságomért- a szarszag kellemesebb ehhez képest. Viszont jót tesz a tüdő vitális kapacitásának növelésében, mert ha meglátok egy tofu árust, veszek egy nagy levegőt és addig tartom bent, míg aztán már majd meg fulladok. És ha szerencsém van, akkor elkerülöm a szag konfrontációt, ha pedig nincs, akkor meg jól megszívom.(a szagot is)

talán a megrágott háromlevelű is szerencsét hoz

talán a megrágott háromlevelű is szerencsét hoz

Hát két héttel ezelőtt buszra szálltunk Maddolnával és csináltunk egy beachelős-lányos napot. Majd három óránkba telt, míg két busz és egy taxi kombó igénybevételével lejutottunk a tengerhez. A napot csak éreztük, hogy van illetve sejtettük, hogy a felhők mögött lapul, de végül is nem égtünk le rák módjára. És hogy milyen is egy kínai tengerpart? Lassan megtanulom, hogy ne várjon túl sokat az ember semmitől, ami kínai. A víz tiszta volt, habár hideg. A homok is aránylag tiszta volt. És persze a jó idő bizonyára nyomott volna a hely esztétikai értékén, de ennek hiányában csak annyit mondhatok el, hogy kipipálva. Az egész parton semmi árnyékot adó eszköz nincs jelen. Egynéhány Mícs Bjukenen jellegű emberke ül napernyő alatt, dehogy minek? Merthogy ezek nem nagyon fürödnek. Legfőbbképpen fényképezkednek, homokba ássák magukat, külföldieket bámulnak vagy ruhástól mennek mondjuk térdig be a vízbe. Egy kínai nőt se láttunk bikiniben. Viszont láttam harisnyában és ruhában fürdő nőt. A bikinipiac nehéz helyzetben lehet itt kínában és érthetetlen módon azért árulnak bikiniket.

a beach és a misztikum övezte sziget

a beach és a misztikum övezte sziget

csajníz kopakabána

csajníz kopakabána

az ifjú pár, akik vízbe akarják folytani magukat egy fénykép erejéig

az ifjú pár, akik vízbe akarják folytani magukat egy fénykép erejéig

az infatilis napfürdőző

az infatilis napfürdőző

langaléta tímeja szökken erre...

langaléta tímeja szökken erre...

... szökken arra

... szökken arra

kaktusz halom, biztos mehikóból fújta ide a szél a magokat

kaktusz halom, biztos mehikóból fújta ide a szél a magokat

Ja, hogy el ne felejtsem közölni: jelentem beköltöztem új lakásomba. Már egy hete. Mimikét azért néha napján meglátogatom, ha már én lettem a tiszteletbeli és egyben kinevezett keresztanyja.
Ez egy nyugodtabb környék, nem úgy mint Baishizhou,zöldebb és szellősebb. És szégyen rám, hogy a tengert csak ma vettem észre az erkélyről teregetés közben. Mondjuk ez is mutatja, hogy annyira azért nem tengerre néző szobával, szobával egy lakás, de azért, hogy ez így elkerülte a figyelmemet, nem vall rám. Ejnye-bejnye Tímea! Azt tudtam, hogy itt a tenger 10 perc sétara és a hétvégén le is mentem megnézni Shenzhen fehérhomokos mesterséges öblét. És miközben jöttem hazafelé és bolyongtam a környéken, felfedezés céljából, jutottam el arra a felismerésre, hogy milyen furcsa fordulatokat hoz az élet. Első napomon itt Shenzhenbe lementünk este a tengerpartra, persze sokat nemláttam a dolgokból, mert sötét volt, de ahogy jöttünk hazafelé és lakóházak között bolyongtunk azt mondtam akkor, hogy én itt akarok lakni. Imádok este belesni lakásokba, ahol már égnek a lámpák és esetleg nincs behúzva a függöny. Valahogy a lakásokból kiáradó fények megnyugtatólag hatnak rám. (olyan este van, este van ki-ki nyugalomban fíling)
És igen, jól sejted, teljesült a kívánságom. Itt lakom.

a buja dzsungel medencéket rejt

a buja dzsungel medencéket rejt

én megmondtam! és számszerint hármat

én megmondtam! és számszerint hármat

hahó a tenger!

hahó a tenger!

Már csak 18 óra és befut NVCS. A következőkben majd megtudhatjátok hogyan alakult a két barát kalandozása csajnában. Lesz-e ugyan cselszövés, kardforgatás vagy románc? Két hősünk világvonalai vajon milyen fordulatot vesznek? Mi történik velük Hong Kongban? Eljutnak-e Macauba vagy fog-e zuhogni az eső végig, miközben vidéken vannak és térdig tapicskolnak majd a rizsteraszokon. Mindezt megtudhatjátok, ha velünk tartotok a csajnakóling következő bejegyzésében, ahol egy exklúzív interjút is olvashattok majd Csabával.
Hát így.

Posted by timigaraj 00:35 Archived in China Comments (0)

Húsvét falun

sunny 29 °C

Már két hete nem ültem wc-n. Nyugati tipusún. Végül is nem panaszkodom. Az ázsiai wct is meg lehet szokni. Sőt meg kell szokni a túlélés érdekében. (Ezt csak azért gondoltam közölni veletek, merthogy napi szinten eszembejutnak dolgok, hogy mit is kéne írni a blogba. Megyek az utcán és közben pörög az agyam és megy a szöveg feliratként a látottak alá. Kár, hogy nincs egy kis méretű kütyürém, amivel rögzíteni tudném azonnal ezeket a sorokat. De legfőképp azon gondolkodom, hogy mivel is kéne kezdeni. Mert ugye a felütés nagyon fontos, kedves olvasó. Benyó biztos nagyon büszke lenne rám, hogy ilyen aktív szerepet tölt be a felütés a mindennapjaimban. Sőt, a minap az is megfogalmazodott bennem, hogy ha tehetném, most elővenném a benyós jegyzeteimet és újraolvasnám őket. Az újraolvasás is nagyon fontos elvégre. Már legalább 2 jó pontot szereztem nála. És ha tudná, hogy meddig gondolkodtam múltkor az empirikus olvasó-irón...Hiába, legalább ennyit adott Nyitra :)

Kellemes húsvéti ünnepeket így utólag is.

Kellemes húsvéti ünnepeket így utólag is.

Hm.

Hm.

nappali miliő

nappali miliő

konyhai miliő

konyhai miliő

Az utolsó bejegyzésem óta, nem találkoztam a poharas fiúval. Próbálkoztam hamarabb és később menni, de nem. Már komolyan kezdtem aggódni, hogy ugyan mi történhetett a férfijúval – olvasta a blogomat és felháborodott, hogy milyen kis periodikusan ismétlődő mellékszerepet kapott a filmemben – mikor is tegnap megjelent. De látványa nem szolgált megnyugtatásul, mert szemei nagyon beesettek és karikások voltak , de ami még nyugtalanítóbb, hogy nem volt pohár a kezében.

hálószoba miliő

hálószoba miliő

a masina a polcon meg kis tökös José

a masina a polcon meg kis tökös José

hálószoba miliő, avagy a varrónő in eksön

hálószoba miliő, avagy a varrónő in eksön

végtermékek

végtermékek

Mimike köszöni jól van, sikeres ivartalanító műtéten esett át egy hete, de mamár csak a seb és a fején díszelgő műanyag ellenző tanúskodik arról, hogy a műtőben járt. Mára már teljes vitalitását és hangszinét visszakapta. Hogy őszinte legyek, élveztem a lábadozási ciklusát, csend volt és nyugalom. Na de sebaj, ez az élet rendje és a macskák dolga, hogy nyíjanak, fenjék a karmaikat a Samsonite bőröndömön, segítkezzenek palacsinta készítéskor és mosogatáskor, bemásszanak az ágyadba és hogy éjszaka az almával (az alom szó van itt kiragozva, nem az alma, mint olyan) játszon, ami fincsi csörgő hangot ad ki a műanyag lavórban. Mimmancsot szeressük azért. Tisztes távolságból. De már csak 2 nap és átveheti teljes hatalmát a nappalin.

állatok és a szobám a háttérben(igen, a bőrönd az)

állatok és a szobám a háttérben(igen, a bőrönd az)

a szent család

a szent család

muskátlis kilátás

muskátlis kilátás

a rácson túl

a rácson túl

konyhai miliő

konyhai miliő

Jelentem, a palacsint elkészült és habár gyanítom, hogy nem búzalisztből készült ehető állapotba került az asztalra. Lekvárral és cukros-citromos verzióban. Csingónak sajnos már nem jutott. Nekünk annál inkább, habár 1000fok melegben a sütő mellett, az összes ásványt kiizzadtam magamból. De megérte.
Jelentem a káposzta is elkészült, nagyon fínom keleti jellegű lett és a füstölt szalonna csak emelte a gasztronómiai élvezetet közelítve a hazaihoz. Valójában ha nem pálcikával esszük, akkor teljes a hazai fíling.

a betöltött kaposzták

a betöltött kaposzták

eksön:a betöltés

eksön:a betöltés

in eksön:a töltés elkészítése

in eksön:a töltés elkészítése

Hát így.

Posted by timigaraj 01:49 Archived in China Comments (0)

Felvétel indul

25 °C

Micsoda éjszaka volt! Szinte semmit nem aludtam. Mimike hozta régi formáját én meg már alig vártam, hogy kelni kelljen reggel és hogy végetérjen ez a kínszenvedés. Nem egyszerű az élet a kisasszonnyal. Nem elég, hogy tüzel, amit teljesen átérzek és megértem, hogy kínlódik, de azért hajnali háromkor nem kellene a rizst a bögréből a járólapra szórni és élvezni a magasról lepattanó rizsszemek hangját.

Ma csak én is Mimi. Az anyjáék elmentek hétvégézni a tengerhez, én vagyok a hivatalosan kinevezett felügyelete, kíváncsi vagyok, hogy mit hoz ez az éjszaka. Remélem alvást. Nekem ugyanis hétnapos munkahetem van, mert jó magyar szokás szerint, itt is ledolgozzák előre a szabadnapokat. Jövőhét első három napja szabad, mert itt kínai mindenszentek vannak. Sírseprő ünnepek szó szerint fordítva, amikor is az emberek hazamennek a szülőhelyükre és a halottaik sírját rendbeteszik és visznek rá virágot. Ezek nemtudják, hogy azt nem ilyenkor kell :)

egy kis sencseni tengerpart

egy kis sencseni tengerpart

gőzölgő leves

gőzölgő leves

a gőzölgő leves, ilyen nagy hordókban fő

a gőzölgő leves, ilyen nagy hordókban fő

Faeper szezon van most errefelé. Mondjuk engem nem nagyon villanyoz fel, viszont amint tapasztaltam, elmúlt a rambután szezon, amit nagyon sajnálok, hogy nem élvezhettem ki intenzívebben. Na de csak majd lesz valahogy rambután nélkül is.
Palacsintát készülök sütni, pedig ez vagy Gyuló vagy Csaba feladata volt mindig is, most rám jutott a sor és palacsint kell készítenem. Úgyhogy már csak az akaraterőmet kellene összeszedni és összeállítani a tésztát, hogy legyen ideje pihennie délutánig. Nagy projektek vannak előkészülőben itt falun: uborkarakás, töltöttkáposzta most meg a palacsintkészítés. Jó lesz, jó lesz.

mosás, vágás, ámítás

mosás, vágás, ámítás

rendőr az érdekes alakú bottal, a kitudja miért

rendőr az érdekes alakú bottal, a kitudja miért

csúnya épületegyüttes Baishizhouban

csúnya épületegyüttes Baishizhouban

Sokszor úgy érzem magam itt Kínában, mintha egy filmben lennék. Nagyon sok a szürreális és az abszurd képkocka az életem filmjében. Vannak állandósult jelenetek például, amik periodikusan ismétlődnek. Reggel ha idejében indulok otthonról, a liftbe ugyanaz az anyuka lép be hozzám a kisfiával. Mindig kedvesen mosolyognak és köszönnek angolul. Ha kések egy kicsit, akkor egy kóreai mamihoz szállok be, aki egy kocsikulcsot szorongat és a földszinten átszáll a másik liftbe, merthogy a páros lift nem megy a mínusz egyre, ahol a parkoló van.
A metrófolyosón pedig megintcsak ugyanazok a gyerekek tömik a fejüket mindenféle kínai gányasággal, miközben iskolába igyekeznek.
Ha háromnegyed 12kor elindulok haza munkából, a felfelé közlekedő mozgólépcsőn egy nagyon vékony, kockásinget hordú, hosszúképű gyerek áll és szorongatja a take awayes poharát. Ha később indulok, akkor vagy az étterem előtt vagy az újságos előtt találkozunk. De a pohár mindig nála van. És nem néz senkire.Koncentrál.
Ha sikerül aztán kettőkor kiesnem otthonról a metrófolyosón találkozok egy feka párral. Majd este, ha 5.20kor vagyok a kertnél, ahová tanítani járok, akkor úgy érek fel a metróból, hogy ugyanaz a nagyapa sétál hazafelé kézenfogva unokájával. Órát se kellene hordanom.

kilátás a harmincnegyedikről: s lőn Baishizhou

kilátás a harmincnegyedikről: s lőn Baishizhou

családi összeröffenés étkezés céljából

családi összeröffenés étkezés céljából

ojrópa csajnában

ojrópa csajnában

További filmkockák: száguldani át a shenzheni éjszakán úgy, hogy a kocsiban a Tankcsapda szól, vagy sírni a metróban, miközben a Nők Lapjában a Máté Péterről szóló cikket olvasom, vagy éjszaka 11-kor, miközben zaklatott állapotban(felidegesített a török) lefelé tartok, hogy társául szegődjek Maddolnának Idutangba, a 20-on beszáll két nyugati tipusú fiatalember, akikből az egyiket igaz nem ismerem, de a másikra ráköszönök, hogy sziasztok. Aki miután beszáll szét sem néz, csak a hangra emeli fel a fejét, aztán a meglepődéstől nemgyőzi összeszedni a száját. Merthogy az egyik Miki (a tündértó titkát fedeztük fel annó közösen) a másik meg a munkatársa. Az irodájuk meg ugyan abban az épületben van, ahol már csak laktam, igaz. Így leírva annyira semmi extra, átélve viszont különlegesnek hatott. Most írnék valami okosat, amit aszem tógi szokott emlegetni volt, amikor két ember milye is metszi egymást? Életsíkja, vonala, pályája, már nem tudom. Az a meghökkentő ebben az egész dologban, hogy nagyon sok a metszéspont, amit nevezzünk véletlennek, az itteni életemben. Mi esély van arra egy 14 milliós városban, hogy a török egyszer beállít egy barátjával, aki megakarja nézni a lakást és mielőtt bemutat minket egymásnak, közöljük a törökkel, hogy mi ismerjük egymást. Egy nyelvsuliban tanítunk. Vagy amikor a Maddolna kollégája hoz két barátot kávéra, akikről az ajtónyítás után kiderül, hogy az ismeretlennek hitt barátok már nekem ismerőseim és gyakorlatilag közvetett kollégáim. Ebben a nagy kínában is kicsi a világ.
És már-már kicsit Innaritus a szállak összekapcsolódása, habár a képvilága meg néha egy teljes szín és stílus kavalkád, amit Kubrick, Almodovar meg Kusturica direktált össze.
Hát így.

Posted by timigaraj 01:41 Archived in China Comments (4)

(Entries 1 - 3 of 3) Page [1]