A Travellerspoint blog

March 2012

Lapötit summázás

egyelőre képek nélkül. Elnézést, de majd pótolom.

sunny 23 °C

Venni egy üveg sört meg egy zöld teát az azért elég ciki, nem? Mondjuk, hogy őszinte legyek csak 1 sör kellett, dehát mit gondoltak volna ezek a makulátlan népek, ha odadzsesszelek a kasszához egy üveg sörrel. Mondjuk lehet, hogy két üveggel kellett volna vennem, mert akkor mindjárt úgy fest, hogy az uramnak viszem. Na de mindegy, így is csodabogárnak néznek, úgyhogy végül is mindegy is.

Pont két hónapja hagytam el a kontinenst és érkeztem ide, sencsenföldjére. Nem volt egy eseménytelen időszak az életemben, pláne ha az azt megelőző 5 hónap otthoni vegetálást tekintem, Almás-Pest tengelyen ingázva, csövezgetve egyik baráttól a másikig.
Hát mit is sikerült átélnem és elérnem, lássuk random módon a teljesség igénye nélkül, viszont a felé haladva:
1 hétig laktam falun, gyönyörűséges szimbiózisban Mimikével majd 8 hétig lakhattam a 28-on, Amanda (Lírovával) nevezetű hölgyeménnyel, aki remek betekintést nyújtott ennek az elveszett nemzedéknek a szokásköreibe és életvitelébe – egy társadalmi esettanulmányt is írhattam volna belőle.
7hete teljesállású ovónéni vagyok és próbálom a kici kínaiakat angol szóra bírni, változó tendenciával és sikerélménnyel, de megyeget. Kettőt már kinéztem magamnak és viszem haza őket, megspórolok 2x9 hónapot plusz 6 év nevelést, Lili a szerelmem, ő lesz a kislányom, két éves, Félix meg a szivemcsücske, ő meg majd a fiam lesz, ő már 4 éves. Ő egy kicsinyített buddhista szerzetes. Az én monkom.

Nőnap alkalmából sikerült egy több, mint 3héten túl gyógyuló monoklit szereznem a jobb szemem alá, (nem kell aggódni, már csak kicsi sárga és alig látszik ki a smink alól) egy 3 éves, Grace névre hallgató kislánytól, ami az arányokat tekintve elég jelentős teljesítmény egy kisgyerekhez képest. (az úgy volt, hogy hajoltam fölé, ő meg annyira izgatott volt és örvendezett, hogy ő került sorra, hogy ő meg felugrott és belefejelet az arccsontomba. Szerintem én jobban sírtam a fájdalomtól, mint ő az ilyedségtől.) Aztán ugyanezen a héten hétfőn, beteljesedett a félésem és a lucskos kőpadlón sikerült kiterülnöm és az összes 83,5 kilómmal a hátsó fertájomon landolni, majd kiterülni. Csak 3 napig jártam úgy, mint egy 60 éves néni, aki be van kakkantva, és rá egy hétre kezdett el igazán fájni a fenékcsontom, de ami nem öl meg, az megerősít, nem? Hát de.

Törzsvásárló lettem a sarki újgúr lepényárusoknál, nagyon bejövök nekik és állandóan beszélni akarnak, de hát én még nem beszélni cak igen kici kínai. Amúgy nemsokat fejlődtem kínai téren. Míg Maddolnáéknál laktam tanultam egy csomó mindent, de azótta szinte semmit. Tudom kínaiul azt, hogy köszönöm, szia, enni, inni, finom, nagyon jó, rossz, víz, étel, 1,2,3 meg hogy egyet, hármat, a kettőt nem győzöm megjegyezni, meg azt, hogy pihenni, dolgozni meg sör. A hamutárcát is tudtam, de már nagyon passzívállapotban heverészik a szókincsemben valamelyik agyféltekémen. A túléléshez talán majdnem elég is. De nagyon fontos szavakat tudok már mongolul is: cigi, macska és nagyon jó. A mongol nyelvtudásomon még gyúrni kell, de majd idővel felzárkóztatom a kínai után. A mai napig nemsikerült belekezdeni az intenzívebb kínai nyelvtanulásba, de ami késik...

Viszont Grécsitanárúrkodtam. Én! Az én helyesírásommal. Megálltam pár hete az újonnan dekorált és kinyitott bjuti szalon előtt és értésükre adtam, hogy a felirat az üzlet fölött bűn rossz. Kicsit összepuzzlézták a betüket és lett belőle egy érdekes zagyvaság. A beauty megment nekik betűzési probléma nélkül, pedig nem is olyan egyszerű szó, az and-del már problémok adódtak, az n megfordult és lett belőle valami u betű szerűség és kapott a biztonság kedvéért egy y-t a végére amit az azt követő body-ból csíptek le. A health szóból kispórolták az l-t, viszont a spa megment hibátlanul. Leírtam nekik egy cetlire a frankót, és hálásak voltak. Remélem emlékezni fognak rám, ha majd egy nap betérek megszépülni és kapok kedvezményeket majd. A héten learathattam a babérokat, megfogadták az intelmeimet és kijavítottak a feliratot. Bódogság.

Megtudtam, hogy a kóreai gyerekek élete nem csak játék és mese, sőt, talán ez a két összetevő hiányzik a mindennapjaikból. A kóreai gyerek az olyan, hogy a hét hat napján különórákra jár, naponta többre is, és szombaton csak azért nem jár zongorára, furulyára, angolra, matekra, kínaira vagy teniszre, mert kóreai iskolában van egész nap. Hihetetlen, amennyi pénzt és energiát beleölnek a csemeték fejtágításába. De mondjuk a kóreai gyerekek már 9évesen beszélnek angolul, nem úgy, mint kínai társaik.

Továbbá volt részem egy újabb mongol gasztronómiai élményben(erről bővebben majd legközelebb); megtudtam, hogy Sencsen lakosságanak mindössze 63 százaléka boldog; a Moncsicsinek hatalmas kultusza van még itt; a hatévesek sem képesek önállóan kört alkotni; a pikacsus papucsos férfiú a metróban olyannyira nem feltűnő jelenség, mint mondjuk a fehérpizsamás mamik a kertekben, de akár az utcán is; a férfiak szeretnek női táskákkal (kábelkával)illegni-billegni; a dekoltázst itt nem ismerik, vagyha valakinek van, akkor nemtudják, hogy elszégyeljék-e magukat vagy csorgassák a nyáluk (szerintem itt direkte rejtegetik a női melleket) viszont a miniszoknyák méreteivel próbálják ezt ellensúlyozni, ami már megbotránkoztató méreteket ölt. Szószerint éppen csak hogy ott van és takar, de inkább csak árnyékol az a darab textília.
Mi még?
Ja, két héttel ezelőtti tanulság, hogyha felmétsz egy 33 emeletes ház tetejére és onnan lövöd be a tengerhez vezető út távolságát, számolj azzal, hogy a madártáv minimum 25 percnyit csal. Pluszba, természetesen.

Most befejezem. Pedig nem merítettem ki a listát, csak már nagony szükségességét éreztem annak, hogy írjak. De most aludni kell.
Nagyon szépen köszönöm a regisztrált hozzászólók kontribúcióját. A jutalmakat majd személyesen átvehetik tőlem, ahogy azt igértem. Persze lehet még hozzászólni másoknak is, mert azok között meg kisorsolom majd a grátisz ajándékot :)

Holnapután költözök. Falun húsvétozok. Chingóval, Maddolnával és Mimivel. Majd referálok. Addig is
Hát így.

Posted by timigaraj 08:22 Archived in China Comments (2)

I ♥ HK

sunny 25 °C

A négy évszak egyszerre van jelen a városban. Vannak fák, amik most hullatják a sárga, száraz leveleiket. Vannak, amik most virágoznak és a harmadik kategóriába az örökzöldülők tartoznak. Az időjárás viszont két évszak között vacillál, heti szinten, vagy tél van, vagy nyár. A hét elején még fűtöttem, mert tél volt. Ma már a rövidujjú is soknak hat. Itt a nyár.

Nem győzöm magam utólérni a bejegyzésekkel. Habár annyian nem is reklamáltok, hogy hele, hol az írás. Sőt, azt kell hogy mondjam, hogy elég egyirányú a kommunikáció, pedig szivesen fogadném a hozzájárulásokat, megjegyzéseket. Tudom, hogy be kell jelentkezni, na de basszus, én Kínáig jöttem, hogy titeket szórakoztassalak a bloggal, nektem meg csak otthon kellene 3 percet ráfordítanotok egy regisztrációra és máris mehetne a terefere! Úgyhogy hajrá! Az első 3 regisztráló garantált méjd in csajna ajándékot kap!  és nem viccelek.
Szóval Hong Kong. Nem kellett volna oda menni. Túlságosan nagy hatást tett rám. Mondhatnám, hogy már megint itt van a szerelem. Imádom Hong Kongot! Felkerült a top négyembe, vetekedve Londonnal és Budapesttel. Kicsit a kettő keveréke, árnyalt jelenléte, meg mégse.
A lakásomtól HK belvárosa 20perc taxi út, 10 perc határon átlépés-vámolás és 45 perc metróútnyira van. Illetve felmegyek a tetőnkre és egy szempillantásnyira.

HK, felvétel in dul

HK, felvétel in dul

ennyire jó hely

ennyire jó hely

toronyóra

toronyóra

utca részlet

utca részlet

építkezés hk-i módra

építkezés hk-i módra

hk-i házasulandók

hk-i házasulandók

Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy itt van egy köpésre és mégis ordít a különbség. 1997-ig brit fennhatóság alá tartozott, ami nagyon rányomta a bélyegét az emberek viselkedésére, a hely szellemére és HK egész atmoszférájára. Kínához tartozik, de abszolút nincsen ázsia feelingje a helynek. Inkább Londonországban vagyok, mint csajnában. Tisztaság van, rendezettség, felhőkarcolók, jobbos autók, egyetlen dudaszót se hallottam, emeletes buszok és villamosok, kultúráltság és angol nyelv. Nagyon megnyugtató Hkban sétalgatni, otthon érzi magát az ember. Pláne ha az öbölben sétálgat, mert az aztán totál Pesti feeling. Úgy képzeljük el Hkt (vagy aki nem akar képzelődni, guglizzon rá), hogy van egy része, ami Kínának egy kis csücske. Gondolkodtam azon, hogy mondják azt helyes magyarsággal, amikor egy országnak vannak szigetei és van olyan része, ami a kontinens/szárazföld része. Tehát amikor megkülönböztetjük területileg ezt a két egységet. De nem jutottam semmi okosra, így csak szárazföldi résznek fogom nevezni. Tehát ez a csücsök még a szárazföldi része és szervesen kapcsolódik Kínához. Aztán van a HK sziget, és vannak még kis szétszórt szigetei össze-vissza. A szárazföldi részt a HK szigettől egy kis tengercsík vagy nevezzük nyelvnek válassza el. Nem nagy, mindössze 5 perces hajóút átkelni rajta. Ha az ember végigsétál a promenádon,olyan mintha a Pesten korzózna a Duna parton, azzal a különbséggel, hogy itt nincsenek méregdrága puccos éttermek, hanem sok turista van, akik a kínai-hongkongi filmsztárok kézlenyomatainál fényképezkednek. Ha átnézünk a szigetre, ott meg elénk kerük Buda, igaz vár és szabadság szobor nélkül, de ott van mondjuk a Gellért hegy és a Citadella. Meg egy két magas toronyház.

HK sziget

HK sziget

pedig délnek kéne menni...

pedig délnek kéne menni...

Maddolna almája

Maddolna almája

munkások

munkások

legó hajó

legó hajó

csillagok

csillagok

Hkban még a fű is zöldebb. De most ez túlzás nélkül. Már pár perc után, ahogy felszálltunk a metróra(ami kiköpött londoni, kivéve, hogy van első osztályú kocsi is a szerelvényen!!!) észrevettem a különbséget. Tehát más a táj és a fauna is. És míg Shenzhenben sok a zöld, és a tetőtől kezdve a négysávos útközepét elvállasztó sávon keresztül mindent teleültetnek fűvel-fával, addig Hkban sokkal kevesebb a zöld, de mégis természetesnek hat. HK véges, kilátni a városból. Vannak hegyek, meg tenger, ami behatárolja és nincs olyan érzése az embernek, hogy egy hatalmas útvesztőben van, amit egy dobozba tettek és nincs kiút belőle. Igen, itt bezártság érzetem van, pedig jócskán ellátok a város felett, mégis az az érzésem, hogy nem tudom innen szabadulni. Bezártak a Shenzhen nevű dobozba.

dzseki csen

dzseki csen

Maddolna vs Bruce Lee

Maddolna vs Bruce Lee

dzset lí

dzset lí

a kicsi és nagy

a kicsi és nagy

forgalom

forgalom

hajós átkelés

hajós átkelés

HK sziget

HK sziget

Persze borzasztó drága hely, a világ kilencedik legdrágább városa, amit éreztük is, de az élmények kárpótoltak az elköltött pénzért. Nagyon szép pénzük van, a két pennyn még ott van Erzsu is. Ellentétben az itteni pénzzel, amit Maddolna csak játékpénznek hív, de amúgy meg igen, olyan monopolis pénzszerűség. Majd erről írok bővebben máskor.
Várom, hogy visszamenjek, nemsikerült ugyanis emeletes fekete villamost fényképezni (meg még egy csomó mindent), meg elmenni a világ legolcsóbb michelin csillagos éttermébe, ami kötelező, meg kipróbálni a hk-i siklót, meg még sorolhatnám. De a tervek szerint, nem kell sokáig rá várni, mert egy kedves ismerősöm látogat el hozzám, aki mondaná, hogy „NVCS” és majd bepótoljuk a kimaradt részeket Hkból.
Hát így.

Posted by timigaraj 20:46 Archived in China Comments (4)

rendkívüli bejelentkezés

rain 12 °C

Sír a lelkem.
Rossz ómen volt szerintem, hogy nemtaláltam a repülőgépből.
És soha nem gondoltam volna, hogy érzelmileg ennyire felzaklat majd egy épület majdnem megsemmisülése.
Pedig még Jánost és Krisztust is elakartam vinni oda.
Hát bízzunk benne, hogy újraélesztik.
Addig is RIP Krasznahorka.

Posted by timigaraj 03:23 Archived in China Comments (0)

Szombati OCT Loft design vásár

képes beszámoló

sunny 24 °C

a vásár bejárata

a vásár bejárata

szemetnyugtató színek

szemetnyugtató színek

azért a cseh irodalom sem hiányozhat egy kínai design vásárból

azért a cseh irodalom sem hiányozhat egy kínai design vásárból

mejd in csajna ala Andy Warhol

mejd in csajna ala Andy Warhol

csön-csön gyűrű

csön-csön gyűrű

Maddolna fejdísze

Maddolna fejdísze

P1070374.jpg

90_P1070379.jpg

90_P1070376.jpg

P1070384.jpg

P1070377.jpg

hópelyhes

hópelyhes

pecsétek vannak a kis szelencékbe zárva

pecsétek vannak a kis szelencékbe zárva

fésű dizájn

fésű dizájn

csajnaposzt persely

csajnaposzt persely

kínai csendélet: teáskészlet és fülhallgatók

kínai csendélet: teáskészlet és fülhallgatók

bocis ájpad szütyők

bocis ájpad szütyők

P1070396.jpg

a nyuszik

a nyuszik

Csingó sztárral

Csingó sztárral

P1070404.jpg

P1070397.jpg

P1070418.jpg

biztos emlékeztek a Gilin tett felfedezésemre, amikor elmásztak a kagylók és rájöttem, hogy azok nem is üresek, hanem még laknak benne. Hát ennek nemsikerült, elkapták és befestették őket. Nagyon ötletes :P

biztos emlékeztek a Gilin tett felfedezésemre, amikor elmásztak a kagylók és rájöttem, hogy azok nem is üresek, hanem még laknak benne. Hát ennek nemsikerült, elkapták és befestették őket. Nagyon ötletes :P

P1070387.jpg

szimbiózis

szimbiózis

arcmaszk

arcmaszk

sajni hepi pípöl szmájlin

sajni hepi pípöl szmájlin

szemetes kocsi parkol a bambusz mellett

szemetes kocsi parkol a bambusz mellett

akinek inge...

akinek inge...

90_P1070420.jpg

fejemet vakarják

fejemet vakarják

P1070413.jpg

P1070421.jpg

hepi ending és vásárfia

hepi ending és vásárfia

Posted by timigaraj 02:11 Archived in China Comments (0)

(Entries 1 - 5 of 5) Page [1]