A Travellerspoint blog

February 2012

cím nélkül

és képek híján

overcast 11 °C

Az éjféli misén kevesebb réteg ruha volt rajtam, mint ma. Már tényleg csak a sapka és a kesztyű maradt el, habár indulás előtt reggel, még vetettem egy pillantást rájuk. De úgy gondoltam, hogy a 2 réteg alsó és az 5 réteg felsőruházati egység csak elég lesz itt a ráktérítő környékén az aznapi túléléshez.
Nem egészen így volt. Kint még úgy-ahogy elvan az ember, de amikor a jégverem termekben kell órákat eltölteni, minimális mozgással, ott már a forró ital állandó kortyolgatása sem ad semmi enyhülést. Ez a fagyhalál-közeli állapot szombaton kezdődött. A hétközepés kis pullóveres huszonfokos duhajkodásból lett egy 10 alatti, hirtelen, és hát már 4 napja tartja magát. Pár nap 10 fok körül pedig már teljesen lehűti a házakat. És ezek is fáznak itt, kabátban járunk kelünk, de nemsikerült még rajönniük arra, hogy a fűtés, mondjuk megoldaná a problémát.
Persze az előrejelzés 24-et mond a hét második felére, ami majd azzal jár, mint eddig minden héten, amikor hirtelen felmelegedett, hogy úszik minden. Szó szerint, minden járófelület tocsog a kicsapódott párától, a tükrök mindenütt úgy néznek ki, mintha zuhanyozás után bepárásodtak volna, a fürdőszobában pedig az esti zuhanyozás vízcseppjei másnap este is ott díszelegnek a falon.
Életveszélyes ilyenkor a lét itt Shenzhenben, mert iszonyatosan csúszik minden, kint-bent egyaránt. Ha nem a nyakamtöröm a vizes felület miatt, akkor egy autó fog elütni, mert ahogy fűtési, úgy közlekedési kultúrájuk sincsen. Múltkor mentem át a zebrán,(habár különösebb megkülönböztetéssel nincs felruházva a szerencsétlen, csak néhány fehér pacniként funkcionál az úttesten) aztán a forgalommal ellentétes irányban berobog egy babetta és dudál, mint az őrült, mert a zebrán mentem át. Hát én kértem elnézést. Ilyenkor általában elejtek egy-két szép ékes magyar szót. Meg olyankor is, amikor tökölnek előttem a lépcsőn és nem tudom kimellőzni őket, mert a kedves illető teljesen bele van feledkezve a mobilos játékába.
Mindenki mobilozik, mindig és mindenhol. Szerintem minden 4. Embernek iPhoneja van, pedig ha tudnák, hogy kedves honfitársaik a gyárban pár kilométerre tőlük vért izzadnak ezekért a kütyükért! Habár lehet, hogy tudják. Kedves balátnémat idézve: „Hülyék ezek a kínaiak.”
Sorbanállási kultúrájuk sincs, habár erről most olvastam, hogy nemrég kezdték el propagálni a sorbanállást –pl. A metróban a hangosbemondó, mindig megkér, hogy sorakozzunk fel. Sőt a gyengébbek kedvéért ki is van jelölve sárga talpakkal az ajtók előtt, hogy mit is jelnet a sorban állás. Nagynemzet révén, aki kapja marja alapon működnek, legyen ez közlekedési eszközre való fel- vagy leszállás (még arra sem jöttek rá, hogyha megengednék először a leszálló utazóközönségnek, hogy elhagyják a járművet, akkor talán a felszállás is egyszerűbb és fájdalom mentes lenne), fizetés az üzletben vagy más most nem jut eszembe.
A buszok nem csapatjátékosok, annak ellenére, hogy egy falkához tartoznak, nincsenek tekintettel egymásra. A le – és felhajtósávok váltásánál ölre megy a harc, hogy ki ér ki/be hamarabb, és sokszor centik választják el a két buszt az ütközéstől, de csak az utolsó előtti pillanatban fékel le a sofőr, mert addig nyomja a gázt agresszívan, hogy hátha ő lesz az erősebb. Ilyenkor az a jó, ha heringekként utazunk, mert akkor nem repül 2 métert az állónép, viszont, ha gyéren állott a busz, akkor meg de.
Mi még. Ja igen, a derekas probléma. Két hete történt, hogy beállt a kicsike és rögtön a kínai orvoslás felé fordultam. Kerestem masszirozó helyet kisebb nagyobb piackutatással és előzetes személyes látogatással együtt, mert itt a masszázs szalon, gyakran nem azt jelenti, hogy megmasznak. (a második emmet lehet tetszésszerint behelyettesíteni, mondjuk az abc kilenc négyzetgyöke helyén álló betűjével és kapunk némi elképzelést a szalonok lényegéről). Közel volt, olcsó volt és a leve is híg volt.

a lila pöttyös az igazi, még tetkóban is <img class='img' src='https://tp.daa.ms/img/emoticons/icon_smile.gif' width='15' height='15' alt=':)' title='' />

a lila pöttyös az igazi, még tetkóban is :)

Jahan tetkói

Jahan tetkói

bjutinap Jahannal

bjutinap Jahannal

10 ojróért kaptam egy másfél órás kínzó fájdalmat, mondjuk az ár-érték arány nem olyan rossz leszámítva a fájdalmat meg azt, hogy a hölgyemény, aki volt tán 23 éves is, miután a hátam és a hátsó részeim kerültek sorra, szinkronban maszott és sms-csetelt. Egy hajszáll választott el tőle, hogy ráordítsak, mert már az agyamra ment a a mobil pityegése, meg az, hogy nem volt képes multitaszkingra. De ki kellett bírnom a pluszfájdalmakat is meg ezt a vérnyomástuningot is a meglévő fájdalmam enyhítésére. Az eredmény az lett, hogy a derékfájdalmam mellé kaptam lapockatáji és vállöviket is, persze kicsit jobb lett a helyzet, de radikális változást és enyhülést nem hozott. Majd eszembe jutott, hogy a vietnamibalzsammindenre jó, hátha segít. És segített. Egy kicsit. Majd 3 nap múlva úgy döntöttem, hogy alávetem magam egy újabb mazochista kezelésnek, mert a Jahan mondta, hogy tud egy jó helyet. Hát uccu neki! De hogy tovább fokozzuk az élvezeteket az egyórás tradicionális masszázs mellé azért kértünk még köpölyözést. Ez is fájt, habár már annyira tán nem (ez a kínai masszázs nyomásra épül, akupreszzúrás és az energiaáramlást segíti elő, meg ahogy érzékeltem a nyirokrendszert nyomogatják át, és ami biztos, hogy rettentően fáj. A hátam nem is annyira, mert ahhoz hozzá vagyok szokva, hogy masszírozák meg gyúrják, de amikor a külsőcombomat nyomogták, azt hittem leugrok az ágyról. Minden keveredett, fájdalom, csiklandozó érzés és érzékenység. És mondjuk nem csodálkozom, hogy hová fajult el ez az ipar, mert a belső comb átmaszírozásakor szemtelenül közelkerülnek az ember intim-erogén zónaihoz. Még jó, hogy ruhában kell lenni.) Tehát túléltem a masszázst és jött a köpöly. Ó anyám, hogy mire adtam a fejem! Nemelég volt az egyórás intenzitású fájdalom, kaptam egy negyedórát grátiszba. Megismertem a fájdalomküszöbömet ,azt hiszem. Hát nem tudom, lehet, hogy még egyszer azért bevállalom. Csak nem bikini szezonban .
Hát így!
P.S.: Boldog szökőévnapot!

Posted by timigaraj 21:35 Archived in China Comments (0)

"Itt lakom látod, ez az a ház..."

overcast 16 °C

A falusi idill azért megcsap engem is itt a 28-ikon. Negyed hétkor lehet kakast hallani, ahogy kukorékol illetve reggelente, jó falusi szokás szerint fát hasogatnak körfűrésszel (sz.magyarul cirkuláznak.) Mondjuk azt nem tudom, hová kell nekik a fa.
Maddolnával még ezt akkor vizualizáltuk és álmodoztunk róla,amikor egyesek kissándornék vagy kollárklemencznéF.V.-k akartak lenni hogy majd egyszer, ha nagyok leszünk, szomszédasszonyok leszünk. Ő majd hozza a falusi-vidéki-vintage vonalat és majd ruhakötőben nyit ajtót nekem, miközben a krémet keveri a műanyag tálat szorosan a hasához tartva, és a macska pedig nyolcast ír le a lábai körül, én meg a nagyvárosi nő, aki sűrűn betáblázott időpontjai között mindig szakít időt Maddolnára, hogy kávézzunk egyet a frizs levegőn.
És ez majdnem így lett. A férjhezmenési ambíciók persze megváltoztak, de Maddolna Baishizhou közepén él, ahol a tyúkot az utcán kopózzák és a libával együtt a bérház tetején tenyésztik ketrecben, ahol a kis sikátorokban az utcán folyik az élet és a kis boltok vagy műhelyek egyben a kis család nappalija is. Ott eszik a család vagy pulton innen vagy pulton túl, persze ha van pult, nézik a tvt, vagy éppen alszanak. Erről még nem csináltam képet, mert mivel nem tudom még megkérdezni őket, hogy megengedik-e, addig egy kicsit illetlenségnek tartom a nyilvános intim szférájukat a nagynyilvánosság elé tárni. Tehát az állatok, szagok, tevékenységek (láttuk a nőket a kúton mosni például), mind falusi azonosak.
Én meg ugye itt, a falu és a golfpálya által határolva, Shenzhen felé emelkedve, lenézve Baishizhout. A 8 épületből álló házkomplexumban supermarket és kávéző van, meg még valamik, amiket még nem volt időm feéfedezni. Minden bejáratban kis pallószerűségen keresztül kell bejönni, ahol Koi díszpontyok éldegélnek, mármint a vízben a palló alatt. A helikopterek egyébként az ablakom magasságában szállnak, ha errefelé tévednek.
És öt percre lakok a szomszédasszonyomtól. Persze nincs ruhakötője, és nem is süt süteményeket, de azért kávét mindig főz.

a bejárat

a bejárat

kilehet számolni, hogy melyik a mi erkélyünk (nemsikerült megfordítani,elnézést)

kilehet számolni, hogy melyik a mi erkélyünk (nemsikerült megfordítani,elnézést)

a pontyok lakóhelye, akik épp el voltak bújódva

a pontyok lakóhelye, akik épp el voltak bújódva

kilátás jobbra

kilátás jobbra

kilátás előre (akinek nagyon jó a szeme, az keresse meg a Jícsiát<img class='img' src='https://tp.daa.ms/img/emoticons/icon_smile.gif' width='15' height='15' alt=':)' title='' />)

kilátás előre (akinek nagyon jó a szeme, az keresse meg a Jícsiát:))

kilátás balra

kilátás balra

és lefelé

és lefelé

erkélyes relaxátor

erkélyes relaxátor

egy kis nappali milliő este

egy kis nappali milliő este

az enyim kuckó állandó társammal

az enyim kuckó állandó társammal

a kulináris élvezetek központja

a kulináris élvezetek központja

A lakás megszerzésének története sem volt szimpla történet. Képnélküli hirdetésre jelentkeztem (egyszer már nagyon bejött a Kálvária téren), egyedül az ár és a lakás elhelyezkedése fogott meg, és mivel a szomszédasszonysági szempontok nagyon fontosak, a lakás meg nagyon közel volt Maddolnához így eljöttünk megnézni. Telefonon leegyeztek a sráccal és hát egyértelmű volt az akcentusából, hogy nem angol. Így a biztonság kedvéért négyen felkerekedtünk és elmentünk háztűznézőbe. A srác végül is török lett, így Chingele és Jahan sokat nem tudott vele értekezni, habár tud ő is kínaiul, de velünk tárgyalt angolul. Kiderült, hogy nem is lakás, hanem csak egy szoba, és hogy nem is annyi pénz, hanem több, mint amin meghirdette. Hm.
De szerelem volt első látásra.
Három napra a háztűznézés után már nálam volt a kulcs, úgy, hogy egy büdös vasat nem adtam Alfinak (becsületes neve Alfredo) vagy, hogy aláírtunk volna bármilyen papperost. És persze ő még vasárnap este ott aludt, kulcs nélkül, hétfőn én meg beköltöztem. Majd pár napra rá intéztük el az anyagi vonzatait a lakásnak.
És hát ugye a szerelem elvakít, sok mindenre csak az együttélés alatt jövünk rá, de hát semmi sem tökéletes, de az érzelmek még elég erősek ahhoz, hogy szemet húnyunk dolgok felett. Így még mindig tart a szeretem.

Posted by timigaraj 16:59 Archived in China Comments (0)

Mindenfélékről

folyt. köv.

6.Munkanélküliség.Hát igen, a milliárdos nagyságrendhez képest a 4,1 százalékos városi munkanélküliség lehet, hogy sokat tesz ki, de a gyakorlat azt mutatja, hogy boldog-boldogtalant alkalmaznak. Például az üzletben minden sorra állítanak egy embert, és minden sort összekötő folyosóra is. Munkatöltetük 50 százalékát az egymással történő csevegés teszi ki, a következő 25 százalékot az, hogy a külföldi pofákra ráálljanak és kövessék őket – hogy aztán legyen este miről beszámolni a családnak – és a felmaradó részt talán némi árumegmozgatás képzi. De érthető, hisz mi a francot csináljanak, ha egyszerannyian vannak, mint amennyire szükség lenne. Az oka az, hogy jelentős adókedvezményt kapnak azok a bizniszek, ahol x mennyiségű embert foglalkoztatnak, és mivel a munkaerő nagyon olcsó, így jól jár mindenki. A munkás kicsit unatkozik, de hát ez van. A buszsofőr se ad jegyet, arra egy külön mozgó ember van a buszon; a metrónál is áll egy ember, aki egy forgalomirányító táblával áll a szerelvény előtt,és miután befutott a megállóba a metró, mutatja, hogy most a leszállást a felszállás követi, illetve, hogy már nincs felszállás. Gondolom a gyengébbek kedvéért. Tegnap olyat láttam, hogy a pláza előtt, ahol a kocsik fordulnak be a földalatti parkolóba vezető útszakaszra, állt egy fehérkesztyűs forgalomirányító és mutogatott az egyirányú úton, hogy haladhat a kocsi a parkolóba. És amit még nem fejtettem meg, de majd utána járok, hogy miért ül minden buszmegállóban egy rendőrszerűség egy asztalnál, mintegy kihelyezett irodában és unatkozik, beszélget, bámul ki a fejéből vagy telefonál egész nap. Van kék piros villogója is, gondolom a rend kedvéért.

7.Jícsia. Avagy magyar nevén az Ikea. Abszolváltuk szerencsésen. Többé kevésbe, ugyan az, mint nálunk, a mintázatok talán kissé keletiesebbek és veszítettek némit a svédiességükből, viszont ami fölháborító, hogy nincs bambusz. Kint mindenhol burjánzik, úton útfélen, az Ikeában meg nincs. Továbbá a büfé részlegen se lehet leülni és nincs pikáns ketchup se. Hot dog az van, teljesen ehető, a mustár viszont édes, mint minden Kínában. És az illatos gyertyákat feleáron kínálják, mint nálunk. További részletekért, kérjük látogasson el a www.ikea.com/cn/en oldalra.

Jícsia

Jícsia

maddolna a jícsiában

maddolna a jícsiában

Jose Armando Alvarez de Gonza (hamár bambusz nem volt),a hot dog és én

Jose Armando Alvarez de Gonza (hamár bambusz nem volt),a hot dog és én

8.Shopping. Van Decathlon is, meg Carrefour(francia tesco) is, meg Wal Mart(ameriaki tesco) is, minden ami kell. Meg van egy puccos üzlet, ahol gyakorlatilag minden nyugati cucc megtalálható a Kotányi fűszerkeverékektől kezdve a Twinings filteres teáin keresztül a President brie sajtjáig, és mintha a minimális egységár az 3 euró volna. Ezen az áron kezdődnek a behozott dolgok fajtára, mennyiségre vagy egyéb kritériumokra való tekintet nélkül. A szép és drága húsok ebben az üzletben feliratozva találhatóak (angolul), de a pacalról, csirkelábról és egyébb állat tartozékokról nem feltételezik, hogy beveszi a fehérembernek az a kis delikátesz gyomra. Éppen ezért az már csak csajnízul van feltüntetve.

9. Gyümölcsös és egyebek. A gyümölcs drága, mármint a hely adottságaihoz mérten –egyébként eperszezon van és van rambután is, de nem olyan jó, mint Kambodzsában; a kis koktélparadicsomot gyümölcsként kezelik és ennek megfelelően tortába is rakják; a tojást a kis utcai árusok kilóra mérik, az utcai kajások csak 10 után telepednek ki, kisebb apróságokat árulnak napközben is, de az nem az igazi.

10. Mismas.A Rexona izzadásgátló sprayt az egyik üzletben a wc illatosító és rovarirtó sprayk között láttam, a fülpiszkákat pedig a műanyag tányérok és poharak, valamint a fogpiszkálók között.

kígyó kilóra

kígyó kilóra

...béka in da shop

...béka in da shop

a rizs is lédig

a rizs is lédig

11. Szabadságok. A Kínai Népköztársaság 2007-es, a fizetett szabadságokról szóló munkatörvénykönyve alapján, aki megszakítások nélkül több, mint 1, de kevesebb, mint 10 évet dolgozott, az jogosult évi 5 nap fizetett szabadságra. Aki több, mint 10, de kevesebb, mint 20 évet dolgozott az megérdemel 10 fizetett szabadságot, és aki, több, mint 20 évet dolgozott, nos hát ő már pihenket 20 napot. És Kína még nem az utolsó ebben, megelőzte ugyanis Taiwant(14), Singapurt és Hong Kongot(15) is. De hogy még jobban ösztönözzék a népet a dolgosságra, a ki nem vett szabadságokért a napi bér 300%-át fizetik ki. Szerintem Kínában nem nagyon szabadságolnak.

12.Szankciók. Ha valaki orvosi igazolás nélkül hiányzik a munkahelyéről egy napot, 3napi bérét veszíti el. 3naptól tovább nem lehet beteg az ember, a 4-en be kell mennie megmutatkoznia. És ha dolgozni még akkor se bír, legalább üljön ott egész nap. A késést is büntetik, percdíjas, 4 yuan, akárcsak a telefonok, és természetesen van minimális összeg 10 yuan, amit mindenképpen bukik az ember. És ez mind nyugati emberre van kiróva. Mit kaphat egy szegény kínai!

11. Cognac. Hatalmas konyak kultusz van. Minden üzletben, a kis puruttya sarki árusnál is van biztos egy üveg Martell vagy Rémy vagy akár egy Hennesy VSOP. Mondjuk megkérdőjelezném az eredetiségüket, de még az sem lepne meg, ha méd in csajna lenne. Ezt is ki kell derítenem, hogy miért is van ez. És hogy miért nem isszák a rizspálinkájukat.
Hát így.

Posted by timigaraj 21:56 Archived in China Comments (0)

Mindenfélékről

overcast 15 °C

A huszonnyolcadik emeleten ülök egy fonott fellógatott ülőalkalmatosságban. Az erkélyről kinézve nem egy szívdöglesztő a látvány, ködös és elég hűvös is van, de sebaj, ha a holnapra jósolt napos idő 20 fokkal befut. És akkor hahó a tenger.
Úgy gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben arról írok, amikkel az utóbbi hetekben(számszerint kettőben) szembesültem, különösebb sztorizás nélkül, mintegy szószedet formájában summázok az ért hatásokról.

Kínai új éves dekoráció

Kínai új éves dekoráció

utcai sezlonyos

utcai sezlonyos

egy kínai bérház bejárata

egy kínai bérház bejárata

1.Helyreigazítás. Először is módosítanom kell 2 információt, amik helytelennek bizonyultak: nem 8, hanem 14 milliócskán élünk itt Sencsen falván. Van olyan gyár itt, ami 200 ezer embert foglalkoztat, így meg könnyű ennyien itt lakni. A másik a híradót érinti, mégis csak van. Láttam már kétszer is. És mutattak egy kis ojrópai zimankót. Remélem tovább állnak már nálatok a mínuszok és elkezdődik a tavaszosabb időjárás. De ha ez megnyugtat titeket, mi is fázunk itt a szubtrópus környékén. És itt nincs beépített fűtés sehol.

2.Szlovákia. Hát igen, sosem volt egy problémamentes ország. Az van, hogy új ország lévén nincs is nagyon csajníz neve. Az első interjúmon azt mondta az munkaközvetítőm, hogy mondjam, azt, hogy Magyarországról vagyok, mert hogy azt mindenki ismeri és Szlovákiát le se tudja fordítani. Mondtam, hogy ok. Meg végül is, mindegy is. Később már fel kellett vennem az angol álampolgárságot és már angol-magyar voltam.

3.Rágcsálók. Láttam az első patkányomat Baishizhouba. Egy elgázolt egeren(vagy bébi patkányon) meg majdnem keresztül mentem a minap. Biztos vannak többen, csak még ők is fáznak. :)

4.Gyerekek segge (már elnézést a vulgarizmusomért). A gys-e kilóg a nadrágból. A kisfiúknak természetesen más is. Merthogy, amíg nem szobatiszta a gyermek, addig pelus helyett olyan nadrágot adnak rájuk, amin a lába között egy nagy luk van végig a derekukig. Így bármikor hívja őket a természet, csak legugulnak vagy legugultatják őket és elintézik ügyes-bajos dolgaikat. Aztan megy az élet tovább. De nehogy azt higgyük, hogy ezen cselekvéseket diszkréten a füvön, vagy a bokor/fa tövében végzik. Nem nem. Hanem add uram, de máris módon ott, azon a földrajzi helyen, ahol épp azt szükségét érzik. Az eddigi legvadabb látvány egy üzlet előtt ért, ahol is a néni a delikvens kiskorút az üzlet felé fordítva, gyakorlatilag a járdán kakkantatta.

5.Kis és nagy dolgok, avagy az ázsia wc problém. Ami annyira nem is problém, mert a muszáj az nagy úr, és még ha pár napos ürítési visszatartást is okozunk magunknak az idegen póz és milliő miatt, utána megadjuk magunkat és pár nap alatt úgy használjuk , mint az angol wct. Persze a gond akkor jön, amikor nyilvános wcbe kell menni, mert azok elég ratyik és általában úszik a vízben. A póz megválasztása is gond lehet, hiszen nem mindegy melyik oldalról közelítjük meg a lyukat, ami ugyan úgy van ezen a wcn is, mint az angolon, illetve hogy mivel közelítjük meg, mármint a kisebbik vagy a nagyobbik dolgunkkal. De az általános közizlés végett, most akkor tovább ezt nem részletezném. Ha valakit mélyrehatóbban érdekel a téma, szívesen beszámolok személyes élményeimről:) Amúgy van már lehúzós változata is, tehát mint az angol wcn is, megnyomsz egy gombot és öblít.

fő a biztonság

fő a biztonság

habár az a kis tűz nemárt

habár az a kis tűz nemárt

a shenzheni lúvr

a shenzheni lúvr

Úgy döntöttem, hogy folytatásos elbeszélés módban jelenik meg ez a summázás, mert hosszú lesz ez így.
Úgyhogy (hát) így.

P.S.: a 20 fok feltételezhetően érdeklődés hiányában nem futott be, helyette viszont beállt a derekam. Éljen az immobilitás!

Posted by timigaraj 20:11 Archived in China Comments (0)

Tündértavi hétvége

képekben

sunny 15 °C

a bejárat kijáratkor

a bejárat kijáratkor

megmássztuk a hegyet. állítólag Kínában gyakoriak az ösvények helyetti lépcsők

megmássztuk a hegyet. állítólag Kínában gyakoriak az ösvények helyetti lépcsők

Maddolna Jane Fondás időszakát éli

Maddolna Jane Fondás időszakát éli

a csapat

a csapat

Útbaigazítás:mennyország vagy tündértó

Útbaigazítás:mennyország vagy tündértó

Egy kis orchideás kompozícijó

Egy kis orchideás kompozícijó

Egy a frappáns csajníz intelmekből

Egy a frappáns csajníz intelmekből

szigetfíling a gyepen

szigetfíling a gyepen

látvány

látvány

a tündértó, ami mellesleg nem volt 1 nagy etwasz

a tündértó, ami mellesleg nem volt 1 nagy etwasz

exotikummal a háttérben

exotikummal a háttérben

tündértói bódé

tündértói bódé

tópart

tópart

Miki mandarinozott a tündértói gyermekkel

Miki mandarinozott a tündértói gyermekkel

Bonszájos rész

Bonszájos rész

bonszájokok

bonszájokok

vulkanikus foszíliák

vulkanikus foszíliák

Foszíliák

Foszíliák

Magdolna a fejemre szotyizott

Magdolna a fejemre szotyizott

a fa, ami eltakarta a foszíliát

a fa, ami eltakarta a foszíliát

Egy foszílián

Egy foszílián

a foszília keresztmetszete

a foszília keresztmetszete

levélbe vésett üzenet

levélbe vésett üzenet

Chingele(magunk között csak Chingo-star) most nem főz, hanem választ

Chingele(magunk között csak Chingo-star) most nem főz, hanem választ

és a vacsi

és a vacsi

vizibivalyt is ettünk

vizibivalyt is ettünk

Hát így.

Posted by timigaraj 08:54 Archived in China Comments (0)

(Entries 1 - 5 of 6) Page [1] 2 » Next