A Travellerspoint blog

Mindenfélékről

folyt. köv.

6.Munkanélküliség.Hát igen, a milliárdos nagyságrendhez képest a 4,1 százalékos városi munkanélküliség lehet, hogy sokat tesz ki, de a gyakorlat azt mutatja, hogy boldog-boldogtalant alkalmaznak. Például az üzletben minden sorra állítanak egy embert, és minden sort összekötő folyosóra is. Munkatöltetük 50 százalékát az egymással történő csevegés teszi ki, a következő 25 százalékot az, hogy a külföldi pofákra ráálljanak és kövessék őket – hogy aztán legyen este miről beszámolni a családnak – és a felmaradó részt talán némi árumegmozgatás képzi. De érthető, hisz mi a francot csináljanak, ha egyszerannyian vannak, mint amennyire szükség lenne. Az oka az, hogy jelentős adókedvezményt kapnak azok a bizniszek, ahol x mennyiségű embert foglalkoztatnak, és mivel a munkaerő nagyon olcsó, így jól jár mindenki. A munkás kicsit unatkozik, de hát ez van. A buszsofőr se ad jegyet, arra egy külön mozgó ember van a buszon; a metrónál is áll egy ember, aki egy forgalomirányító táblával áll a szerelvény előtt,és miután befutott a megállóba a metró, mutatja, hogy most a leszállást a felszállás követi, illetve, hogy már nincs felszállás. Gondolom a gyengébbek kedvéért. Tegnap olyat láttam, hogy a pláza előtt, ahol a kocsik fordulnak be a földalatti parkolóba vezető útszakaszra, állt egy fehérkesztyűs forgalomirányító és mutogatott az egyirányú úton, hogy haladhat a kocsi a parkolóba. És amit még nem fejtettem meg, de majd utána járok, hogy miért ül minden buszmegállóban egy rendőrszerűség egy asztalnál, mintegy kihelyezett irodában és unatkozik, beszélget, bámul ki a fejéből vagy telefonál egész nap. Van kék piros villogója is, gondolom a rend kedvéért.

7.Jícsia. Avagy magyar nevén az Ikea. Abszolváltuk szerencsésen. Többé kevésbe, ugyan az, mint nálunk, a mintázatok talán kissé keletiesebbek és veszítettek némit a svédiességükből, viszont ami fölháborító, hogy nincs bambusz. Kint mindenhol burjánzik, úton útfélen, az Ikeában meg nincs. Továbbá a büfé részlegen se lehet leülni és nincs pikáns ketchup se. Hot dog az van, teljesen ehető, a mustár viszont édes, mint minden Kínában. És az illatos gyertyákat feleáron kínálják, mint nálunk. További részletekért, kérjük látogasson el a www.ikea.com/cn/en oldalra.

Jícsia

Jícsia

maddolna a jícsiában

maddolna a jícsiában

Jose Armando Alvarez de Gonza (hamár bambusz nem volt),a hot dog és én

Jose Armando Alvarez de Gonza (hamár bambusz nem volt),a hot dog és én

8.Shopping. Van Decathlon is, meg Carrefour(francia tesco) is, meg Wal Mart(ameriaki tesco) is, minden ami kell. Meg van egy puccos üzlet, ahol gyakorlatilag minden nyugati cucc megtalálható a Kotányi fűszerkeverékektől kezdve a Twinings filteres teáin keresztül a President brie sajtjáig, és mintha a minimális egységár az 3 euró volna. Ezen az áron kezdődnek a behozott dolgok fajtára, mennyiségre vagy egyéb kritériumokra való tekintet nélkül. A szép és drága húsok ebben az üzletben feliratozva találhatóak (angolul), de a pacalról, csirkelábról és egyébb állat tartozékokról nem feltételezik, hogy beveszi a fehérembernek az a kis delikátesz gyomra. Éppen ezért az már csak csajnízul van feltüntetve.

9. Gyümölcsös és egyebek. A gyümölcs drága, mármint a hely adottságaihoz mérten –egyébként eperszezon van és van rambután is, de nem olyan jó, mint Kambodzsában; a kis koktélparadicsomot gyümölcsként kezelik és ennek megfelelően tortába is rakják; a tojást a kis utcai árusok kilóra mérik, az utcai kajások csak 10 után telepednek ki, kisebb apróságokat árulnak napközben is, de az nem az igazi.

10. Mismas.A Rexona izzadásgátló sprayt az egyik üzletben a wc illatosító és rovarirtó sprayk között láttam, a fülpiszkákat pedig a műanyag tányérok és poharak, valamint a fogpiszkálók között.

kígyó kilóra

kígyó kilóra

...béka in da shop

...béka in da shop

a rizs is lédig

a rizs is lédig

11. Szabadságok. A Kínai Népköztársaság 2007-es, a fizetett szabadságokról szóló munkatörvénykönyve alapján, aki megszakítások nélkül több, mint 1, de kevesebb, mint 10 évet dolgozott, az jogosult évi 5 nap fizetett szabadságra. Aki több, mint 10, de kevesebb, mint 20 évet dolgozott az megérdemel 10 fizetett szabadságot, és aki, több, mint 20 évet dolgozott, nos hát ő már pihenket 20 napot. És Kína még nem az utolsó ebben, megelőzte ugyanis Taiwant(14), Singapurt és Hong Kongot(15) is. De hogy még jobban ösztönözzék a népet a dolgosságra, a ki nem vett szabadságokért a napi bér 300%-át fizetik ki. Szerintem Kínában nem nagyon szabadságolnak.

12.Szankciók. Ha valaki orvosi igazolás nélkül hiányzik a munkahelyéről egy napot, 3napi bérét veszíti el. 3naptól tovább nem lehet beteg az ember, a 4-en be kell mennie megmutatkoznia. És ha dolgozni még akkor se bír, legalább üljön ott egész nap. A késést is büntetik, percdíjas, 4 yuan, akárcsak a telefonok, és természetesen van minimális összeg 10 yuan, amit mindenképpen bukik az ember. És ez mind nyugati emberre van kiróva. Mit kaphat egy szegény kínai!

11. Cognac. Hatalmas konyak kultusz van. Minden üzletben, a kis puruttya sarki árusnál is van biztos egy üveg Martell vagy Rémy vagy akár egy Hennesy VSOP. Mondjuk megkérdőjelezném az eredetiségüket, de még az sem lepne meg, ha méd in csajna lenne. Ezt is ki kell derítenem, hogy miért is van ez. És hogy miért nem isszák a rizspálinkájukat.
Hát így.

Posted by timigaraj 21:56 Archived in China

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login