A Travellerspoint blog

Mongol élmény

és egyébb behatások

overcast 16 °C

Ma van egy hete, hogy útra keltem. Az alvás továbbra se az erőségem. Akkor amikor kell, még most se megy igazán. No de majd.
Nagyon érdekes egy hely ez a kis 8 millás világváros a maga kis speckó gazdasági rendszerével. Ez annyira speciális része Kínának, hogy aki Hong Kongba jön, az kérhet 5 napos Shenzhen vízumot, ha máshová nem akar menni. Hong Kong is speckó hely, itt van egy köpésre, de mégse ruccanhatok át, mert nincs több belépésre feljogosító vízumom és hiába még mindig Kína, de akkor se. Ugyan ez a helyzet még Macau tartománnyal is, az is itt van a szomszédba, Kínában, de még se. Úgyhogy így. Ennyit ér az egyszeri belépéses vízum, röghözkötöttséget ebben a kis országban.
Szóval érdekes egy hely. Amit láttam eddig, az nagyjából ugyan az, kivéve természetesen ezt a helyet, ahol Maddolna lakik, mert ez egy kis falusi jellegű városrész, kicsi dzsuvával, meg gettó jelleggel. (lásd képek) Ezen kívül minden csak a siker, fény, csillogásról szól. Négysávos utak puccos autókkal , mindenhol pálmafa és zöld – nyert is Shenzhen valami díjjat nem olyan régen a sok zöldterületeiért, bevásárló plázák, amik este úsznak a fényáradatban , olyan metró, hogy amikor beléptem a narancssárga vonal szerelvényébe, olyan érzésem volt, mintha egy modern fogorvosi rendelőbe lennék, tisztaság, fehér-szürke interiőr és fertőtlenítő szag. A metróban mindenhol kapuk vannak, a buszokon is elől szálhatsz csak fel. Nincs bliccelés. Sőt, mesélte Maddolna, hogyha nagyon zsúfolt a busz, és kinyitja a söfőr hátul is az ajtót, akkor a felszállók összegyűjtik a pénzt vagy a csipogtatós kártyájukat(szerk.meg. :olyasmi, mint Londonba az Oyster) és előreküldik a sofőrnek. Éljen a kínai népköztársaság!
Gyönyörű lakóparkok vannak, képzeljük el, hogy itt egy lakótelep az olyan, hogy a házakat körbe vagy hasonló alakzatba helyezik el és az általuk behatárolt területre egy kis dzsengel jellegű parkot létesítenek, pihenő helyekkel, tóval, közösségi házzal, úszómedencével, egyszerűen gyönyörűségesek.

a háttérben a shenzheni szmog

a háttérben a shenzheni szmog

az útirányt mindenki olvassa le

az útirányt mindenki olvassa le

van itt minden, még ejfel torony is

van itt minden, még ejfel torony is

shenzheni lakópark/lakótelep

shenzheni lakópark/lakótelep

shenzheni lakópark/lakótelep II.

shenzheni lakópark/lakótelep II.

lakóparkos cirkuszkodás

lakóparkos cirkuszkodás

Továbbra is jókat eszünk, Chingele főz ránk becsületesen. Olyan, mint egy nagymama vagy anyu otthon, mindig azon aggódik, hogy mit együnk és hogy mit főzzön. Eszméletlen. Ilyet én még férfiúban nem tapasztaltam. És, el is mosogat maga után! Én mondtam Maddolnának, hogy megfogta az Isten lábát!
Ma átjött Jahan is ebédre. Jahan is belső mongol és szintén zenész. Nagyon kitett ma is Chinegele magáért, alig bírtam abba hagyni az evést. Főzött mongol teát nekünk, ami nagyon speckó. Eleve nem szárított tealevelek, hanem egy préselt föld darabnak kinéző tárgy, amiből gyökérszerűsége lógnak. Az illata is földre emlékeztet. Ebből morzsolnak le, teszik be egy rongydarabba, amit a vízbe áztatnak. Tejet, sót és valami kölesre emlékeztető golócskákat szórnak bele és összefőzik. Íze érdekes, eleve sós, és engem emlékeztet a kukoricakására vagy nevezzük puliszkának, valószinűleg a kölesnek tűnő tárgy miatt. Nem rossz egyébként, csak fura.

a mongol tea eredeti formájában

a mongol tea eredeti formájában

evészet mongol módra

evészet mongol módra

ezt ettük ma, a csirkefejet és a lábát otthagytuk

ezt ettük ma, a csirkefejet és a lábát otthagytuk

Tegnap este belevetettem magam az éjszakai életbe és elmentünk megnézni a fiúkat. Heti 2-3szor játszanak az I du tang nevezetű szórakozóhelyen. Az I du tang pedig egy érdekes helyen van, egy régi gyár-komplexum lett átalakítva ilyen kis művészteleppé, ahol kiállító termek, podnyikok, meg dizájn üzletek vannak. Van egy kis Millenáris jellege.

shenzheni millenáris

shenzheni millenáris

a millenárisos kedvencem

a millenárisos kedvencem

millenáris este

millenáris este

Chingele és Jahan a próbateremben

Chingele és Jahan a próbateremben

Szóval meghallgattuk a fijukat, akik autentikus mongol zenét játszanak. Jahan lőfejes hegedűn, avagy morinhúron, Áron basszusgitáron, Chingele pánsípon, dorombon, körtemuzsikán, éneken és még egy kéthúros lófejes pengetős alkalmatosságon játszik, Tomi dobol és Wan Choa gitározik. Jó, azt kell hogy mondjam, jó zene a mongol. És a mongolok is jó emberek. És vendégszeretőek. És jól főznek. És nagyon figyelmesek. És spirituálisak. És jól masszíroznak. És hasist szívnak.
Hát így.

Posted by timigaraj 04:30 Archived in China

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login