A Travellerspoint blog

"Tetszik a kínai kultúra, csak itt nincs"

avagy a várva várt interjú

overcast 28 °C

Hát nagy nehezen, de sikerült megszülni az interjút. Persze nem olyan körülmények között, ahogy én azt elképzeltem -kávézóban ülve, profilképeket készítve, miközben a diktafon rögzíti a mondandókat. De így interurbán is meglett, és ha közben nem is, legalább most az éterbelövésnek utómunkálata közben kortyolok némi kávét.
Hát íme.

Első benyomások az országról?

Vakarja a szakállat-Nem is tudom, kétségbeesés, mármint részemről. Fejetlenség, káosz. Ott voltam sok emberrel körülvéve, de nem értett senki. Ide-oda raktak, mint valami tárgyat. Elindítottak, kiszállítottak, átszállítottak, elindítottak. Aztán megjelent a semmiből Tímea, onnantól kezdve simábban ment.

Értek pozitív behatások?

Persze. Persze hogy értek. Olcsó a sör (hehe), tiszta a metró, érdekes helyek, ételek. Meg a lakótelepek, zöldek, medencével, ja, és ezek tényleg "lakóparkok". És hát a vidéki Kína, az érdekes. És hát HK, Ázsia legélhetőbb, legérdekesebb városa, már azok közül, amit láttam. Mert szerintem az ázsiaiaknak nem áll jól a város. Nem kellene nekik nagyvárosokat építeni (kivétel persze HK). Inkább a kisvárosokat, mint Yangshou. Bejárható, kompakt és van ázsiaifeelingje.

Mit értesz az ázsiai feeling alatt?

Az a baj, hogy mindent a 2 évvel ezelőtti utazáshoz hasonlítok. Lehet, hogy ha ide jövök először, akkor azt mondom, hogy hú, de fasza.
Az ázsiai feeling az, amikor a sok jó, vidám és pozitív ember kimegy az utcára, ott élik az életüket, esznek és ott történnek az események. Jókedvűek és boldogok minden anyagi javak nélkül, csupán örülve egymásnak, az életnek, meg hogy együtt lehetnek. És egy idő múlva akaratlanul is átveszed ezt az életérzést, nem törődve a milyen ruha van rajtad, milyen telefonod van, mert sokkal fontosabb dolgok is vannak, ami mellett minden nap elmegyünk és nem veszünk észre, pedig nyilvánvaló. Sajnos itt nem találkoztam ezzel. Itt más az értékrend, másak az emberek.

P1070872.jpg

Mit vinnél innen át a mi kultúránkba?

Hehe, be kellene tiltani a loiteringezést, (lézengést) mindenhol.(sz.m.: minden metró megállónál tiltótáblák vannak, amin ez áll, hogy tilos a lézengés és ez Csabesznak nagyon bejött)
Az az érdekes, hogy az általam ismert kínai kultúra itt már nincs jelen, vagyis én nem láttam, nem találkoztam vele. Se egy templom, se egy szent hely vagy legalább valami, ami a régire utal. Sikerült mindent leépíteni cca. 80 év alatt.
Viszont a teázási ceremónia az érdekes. Valahogy így kellene hozzáállni sok mindenhez. Nyugodtan, odafigyelve, megadva a tiszteletet.

Illetve mire tanítanád őket vagy mit hoznál ide a miénkből?

Csak a saját régi kultúrájukat kellene visszarakni beléjük.

P1070920.jpg

Kaja? Volt azért különbség egy pesti kínai büfé által kínált és az általad autentikusnak nevezhető és megkóstolt ételek között?

Igen, nagy különbség. Itt többnyire zöldségeket esznek. Ettem nagyon jókat, de nagyon rosszakat is. De asszem a legfinomabbakat Timinél ettem, vagyis otthon amit főzött. Nagyon fincsi mogyorós nudlit tud csinálni és hát a kacsacombja azzal a kínai gombóccal, hmm. Asszem, azt most is meg tudnám enni...

Ízlett a kínai sör?

Hát, meg lehet szokni. Hasonlít a magyar sörhöz, csak még kevesebb íze van.

Vidék vagy város, ha választani kellene?

Vidék, esetleg kisváros vagy HK.

Élhető szerinted ázsia ezen része?

Nem, ha Shenzhenre gondolsz, akkor nem. Szerintem vannak fontos dolgok, ami kell a megfelelő élethez. És ha ennyire elszakadsz a nyugattól, az egyik legfontosabb, hogy jó emberek vegyenek körül. Viszont itt csak önzőséget és mogorvaságot tapasztaltam. Eltapossák egymást, hogy le tudjanak ülni a metróban. Ne is várja senki, hogy feláll valaki egy öreg bácsinak, esetleg egy várandós nőnek. Ez sok mindent elárul.

Tanács az idekészülőknek?

Válasszanak más várost vagy helyet Kínában.

Hong Kongot hogyan jellemeznéd 3 szóval?

Fény, szabadság, nyugat.

P1080340.jpg

És kínát?

Kínát nem tudom, csak Shenzhent - tömeg, önzőség, kultúranélküliség (hehe, ez jó szó)

Végszóképpen valami?

Összességében nagyon jól éreztem magam...köszi.

Hát így.

Posted by timigaraj 06:20 Archived in China

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login