A Travellerspoint blog

Lapötit summázás

egyelőre képek nélkül. Elnézést, de majd pótolom.

sunny 23 °C

Venni egy üveg sört meg egy zöld teát az azért elég ciki, nem? Mondjuk, hogy őszinte legyek csak 1 sör kellett, dehát mit gondoltak volna ezek a makulátlan népek, ha odadzsesszelek a kasszához egy üveg sörrel. Mondjuk lehet, hogy két üveggel kellett volna vennem, mert akkor mindjárt úgy fest, hogy az uramnak viszem. Na de mindegy, így is csodabogárnak néznek, úgyhogy végül is mindegy is.

Pont két hónapja hagytam el a kontinenst és érkeztem ide, sencsenföldjére. Nem volt egy eseménytelen időszak az életemben, pláne ha az azt megelőző 5 hónap otthoni vegetálást tekintem, Almás-Pest tengelyen ingázva, csövezgetve egyik baráttól a másikig.
Hát mit is sikerült átélnem és elérnem, lássuk random módon a teljesség igénye nélkül, viszont a felé haladva:
1 hétig laktam falun, gyönyörűséges szimbiózisban Mimikével majd 8 hétig lakhattam a 28-on, Amanda (Lírovával) nevezetű hölgyeménnyel, aki remek betekintést nyújtott ennek az elveszett nemzedéknek a szokásköreibe és életvitelébe – egy társadalmi esettanulmányt is írhattam volna belőle.
7hete teljesállású ovónéni vagyok és próbálom a kici kínaiakat angol szóra bírni, változó tendenciával és sikerélménnyel, de megyeget. Kettőt már kinéztem magamnak és viszem haza őket, megspórolok 2x9 hónapot plusz 6 év nevelést, Lili a szerelmem, ő lesz a kislányom, két éves, Félix meg a szivemcsücske, ő meg majd a fiam lesz, ő már 4 éves. Ő egy kicsinyített buddhista szerzetes. Az én monkom.

Nőnap alkalmából sikerült egy több, mint 3héten túl gyógyuló monoklit szereznem a jobb szemem alá, (nem kell aggódni, már csak kicsi sárga és alig látszik ki a smink alól) egy 3 éves, Grace névre hallgató kislánytól, ami az arányokat tekintve elég jelentős teljesítmény egy kisgyerekhez képest. (az úgy volt, hogy hajoltam fölé, ő meg annyira izgatott volt és örvendezett, hogy ő került sorra, hogy ő meg felugrott és belefejelet az arccsontomba. Szerintem én jobban sírtam a fájdalomtól, mint ő az ilyedségtől.) Aztán ugyanezen a héten hétfőn, beteljesedett a félésem és a lucskos kőpadlón sikerült kiterülnöm és az összes 83,5 kilómmal a hátsó fertájomon landolni, majd kiterülni. Csak 3 napig jártam úgy, mint egy 60 éves néni, aki be van kakkantva, és rá egy hétre kezdett el igazán fájni a fenékcsontom, de ami nem öl meg, az megerősít, nem? Hát de.

Törzsvásárló lettem a sarki újgúr lepényárusoknál, nagyon bejövök nekik és állandóan beszélni akarnak, de hát én még nem beszélni cak igen kici kínai. Amúgy nemsokat fejlődtem kínai téren. Míg Maddolnáéknál laktam tanultam egy csomó mindent, de azótta szinte semmit. Tudom kínaiul azt, hogy köszönöm, szia, enni, inni, finom, nagyon jó, rossz, víz, étel, 1,2,3 meg hogy egyet, hármat, a kettőt nem győzöm megjegyezni, meg azt, hogy pihenni, dolgozni meg sör. A hamutárcát is tudtam, de már nagyon passzívállapotban heverészik a szókincsemben valamelyik agyféltekémen. A túléléshez talán majdnem elég is. De nagyon fontos szavakat tudok már mongolul is: cigi, macska és nagyon jó. A mongol nyelvtudásomon még gyúrni kell, de majd idővel felzárkóztatom a kínai után. A mai napig nemsikerült belekezdeni az intenzívebb kínai nyelvtanulásba, de ami késik...

Viszont Grécsitanárúrkodtam. Én! Az én helyesírásommal. Megálltam pár hete az újonnan dekorált és kinyitott bjuti szalon előtt és értésükre adtam, hogy a felirat az üzlet fölött bűn rossz. Kicsit összepuzzlézták a betüket és lett belőle egy érdekes zagyvaság. A beauty megment nekik betűzési probléma nélkül, pedig nem is olyan egyszerű szó, az and-del már problémok adódtak, az n megfordult és lett belőle valami u betű szerűség és kapott a biztonság kedvéért egy y-t a végére amit az azt követő body-ból csíptek le. A health szóból kispórolták az l-t, viszont a spa megment hibátlanul. Leírtam nekik egy cetlire a frankót, és hálásak voltak. Remélem emlékezni fognak rám, ha majd egy nap betérek megszépülni és kapok kedvezményeket majd. A héten learathattam a babérokat, megfogadták az intelmeimet és kijavítottak a feliratot. Bódogság.

Megtudtam, hogy a kóreai gyerekek élete nem csak játék és mese, sőt, talán ez a két összetevő hiányzik a mindennapjaikból. A kóreai gyerek az olyan, hogy a hét hat napján különórákra jár, naponta többre is, és szombaton csak azért nem jár zongorára, furulyára, angolra, matekra, kínaira vagy teniszre, mert kóreai iskolában van egész nap. Hihetetlen, amennyi pénzt és energiát beleölnek a csemeték fejtágításába. De mondjuk a kóreai gyerekek már 9évesen beszélnek angolul, nem úgy, mint kínai társaik.

Továbbá volt részem egy újabb mongol gasztronómiai élményben(erről bővebben majd legközelebb); megtudtam, hogy Sencsen lakosságanak mindössze 63 százaléka boldog; a Moncsicsinek hatalmas kultusza van még itt; a hatévesek sem képesek önállóan kört alkotni; a pikacsus papucsos férfiú a metróban olyannyira nem feltűnő jelenség, mint mondjuk a fehérpizsamás mamik a kertekben, de akár az utcán is; a férfiak szeretnek női táskákkal (kábelkával)illegni-billegni; a dekoltázst itt nem ismerik, vagyha valakinek van, akkor nemtudják, hogy elszégyeljék-e magukat vagy csorgassák a nyáluk (szerintem itt direkte rejtegetik a női melleket) viszont a miniszoknyák méreteivel próbálják ezt ellensúlyozni, ami már megbotránkoztató méreteket ölt. Szószerint éppen csak hogy ott van és takar, de inkább csak árnyékol az a darab textília.
Mi még?
Ja, két héttel ezelőtti tanulság, hogyha felmétsz egy 33 emeletes ház tetejére és onnan lövöd be a tengerhez vezető út távolságát, számolj azzal, hogy a madártáv minimum 25 percnyit csal. Pluszba, természetesen.

Most befejezem. Pedig nem merítettem ki a listát, csak már nagony szükségességét éreztem annak, hogy írjak. De most aludni kell.
Nagyon szépen köszönöm a regisztrált hozzászólók kontribúcióját. A jutalmakat majd személyesen átvehetik tőlem, ahogy azt igértem. Persze lehet még hozzászólni másoknak is, mert azok között meg kisorsolom majd a grátisz ajándékot :)

Holnapután költözök. Falun húsvétozok. Chingóval, Maddolnával és Mimivel. Majd referálok. Addig is
Hát így.

Posted by timigaraj 08:22 Archived in China

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Ahogy írtad a rovid szoknyákat a Bábel jutott eszembe, hiába nagy hatással volt rám a film:)de azt nem is értettem h falun húsvétozol, mert úgy tudtam, hogy Maddolna nem messze lakik toled...Van már új lakás kinézve?

by fulopvera

Ja, tiszta Bábel, de mivel félreolvastam a Bábelt Biutifulnak, így azt néztem újra, mert gondolkodóba ejtettél Vera, hogy hol hordtak ott a kínai vendégmunkások miniszoknyát.Persze a Bábel, az ok. De az Japánban játszódik, nemde? A falu Maddolnáéknál van, lakás meg van, de csak 16-án vehetem birtokban. Hát így.

by timigaraj

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login