A Travellerspoint blog

I ♥ HK

sunny 25 °C

A négy évszak egyszerre van jelen a városban. Vannak fák, amik most hullatják a sárga, száraz leveleiket. Vannak, amik most virágoznak és a harmadik kategóriába az örökzöldülők tartoznak. Az időjárás viszont két évszak között vacillál, heti szinten, vagy tél van, vagy nyár. A hét elején még fűtöttem, mert tél volt. Ma már a rövidujjú is soknak hat. Itt a nyár.

Nem győzöm magam utólérni a bejegyzésekkel. Habár annyian nem is reklamáltok, hogy hele, hol az írás. Sőt, azt kell hogy mondjam, hogy elég egyirányú a kommunikáció, pedig szivesen fogadném a hozzájárulásokat, megjegyzéseket. Tudom, hogy be kell jelentkezni, na de basszus, én Kínáig jöttem, hogy titeket szórakoztassalak a bloggal, nektem meg csak otthon kellene 3 percet ráfordítanotok egy regisztrációra és máris mehetne a terefere! Úgyhogy hajrá! Az első 3 regisztráló garantált méjd in csajna ajándékot kap!  és nem viccelek.
Szóval Hong Kong. Nem kellett volna oda menni. Túlságosan nagy hatást tett rám. Mondhatnám, hogy már megint itt van a szerelem. Imádom Hong Kongot! Felkerült a top négyembe, vetekedve Londonnal és Budapesttel. Kicsit a kettő keveréke, árnyalt jelenléte, meg mégse.
A lakásomtól HK belvárosa 20perc taxi út, 10 perc határon átlépés-vámolás és 45 perc metróútnyira van. Illetve felmegyek a tetőnkre és egy szempillantásnyira.

HK, felvétel in dul

HK, felvétel in dul

ennyire jó hely

ennyire jó hely

toronyóra

toronyóra

utca részlet

utca részlet

építkezés hk-i módra

építkezés hk-i módra

hk-i házasulandók

hk-i házasulandók

Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy itt van egy köpésre és mégis ordít a különbség. 1997-ig brit fennhatóság alá tartozott, ami nagyon rányomta a bélyegét az emberek viselkedésére, a hely szellemére és HK egész atmoszférájára. Kínához tartozik, de abszolút nincsen ázsia feelingje a helynek. Inkább Londonországban vagyok, mint csajnában. Tisztaság van, rendezettség, felhőkarcolók, jobbos autók, egyetlen dudaszót se hallottam, emeletes buszok és villamosok, kultúráltság és angol nyelv. Nagyon megnyugtató Hkban sétalgatni, otthon érzi magát az ember. Pláne ha az öbölben sétálgat, mert az aztán totál Pesti feeling. Úgy képzeljük el Hkt (vagy aki nem akar képzelődni, guglizzon rá), hogy van egy része, ami Kínának egy kis csücske. Gondolkodtam azon, hogy mondják azt helyes magyarsággal, amikor egy országnak vannak szigetei és van olyan része, ami a kontinens/szárazföld része. Tehát amikor megkülönböztetjük területileg ezt a két egységet. De nem jutottam semmi okosra, így csak szárazföldi résznek fogom nevezni. Tehát ez a csücsök még a szárazföldi része és szervesen kapcsolódik Kínához. Aztán van a HK sziget, és vannak még kis szétszórt szigetei össze-vissza. A szárazföldi részt a HK szigettől egy kis tengercsík vagy nevezzük nyelvnek válassza el. Nem nagy, mindössze 5 perces hajóút átkelni rajta. Ha az ember végigsétál a promenádon,olyan mintha a Pesten korzózna a Duna parton, azzal a különbséggel, hogy itt nincsenek méregdrága puccos éttermek, hanem sok turista van, akik a kínai-hongkongi filmsztárok kézlenyomatainál fényképezkednek. Ha átnézünk a szigetre, ott meg elénk kerük Buda, igaz vár és szabadság szobor nélkül, de ott van mondjuk a Gellért hegy és a Citadella. Meg egy két magas toronyház.

HK sziget

HK sziget

pedig délnek kéne menni...

pedig délnek kéne menni...

Maddolna almája

Maddolna almája

munkások

munkások

legó hajó

legó hajó

csillagok

csillagok

Hkban még a fű is zöldebb. De most ez túlzás nélkül. Már pár perc után, ahogy felszálltunk a metróra(ami kiköpött londoni, kivéve, hogy van első osztályú kocsi is a szerelvényen!!!) észrevettem a különbséget. Tehát más a táj és a fauna is. És míg Shenzhenben sok a zöld, és a tetőtől kezdve a négysávos útközepét elvállasztó sávon keresztül mindent teleültetnek fűvel-fával, addig Hkban sokkal kevesebb a zöld, de mégis természetesnek hat. HK véges, kilátni a városból. Vannak hegyek, meg tenger, ami behatárolja és nincs olyan érzése az embernek, hogy egy hatalmas útvesztőben van, amit egy dobozba tettek és nincs kiút belőle. Igen, itt bezártság érzetem van, pedig jócskán ellátok a város felett, mégis az az érzésem, hogy nem tudom innen szabadulni. Bezártak a Shenzhen nevű dobozba.

dzseki csen

dzseki csen

Maddolna vs Bruce Lee

Maddolna vs Bruce Lee

dzset lí

dzset lí

a kicsi és nagy

a kicsi és nagy

forgalom

forgalom

hajós átkelés

hajós átkelés

HK sziget

HK sziget

Persze borzasztó drága hely, a világ kilencedik legdrágább városa, amit éreztük is, de az élmények kárpótoltak az elköltött pénzért. Nagyon szép pénzük van, a két pennyn még ott van Erzsu is. Ellentétben az itteni pénzzel, amit Maddolna csak játékpénznek hív, de amúgy meg igen, olyan monopolis pénzszerűség. Majd erről írok bővebben máskor.
Várom, hogy visszamenjek, nemsikerült ugyanis emeletes fekete villamost fényképezni (meg még egy csomó mindent), meg elmenni a világ legolcsóbb michelin csillagos éttermébe, ami kötelező, meg kipróbálni a hk-i siklót, meg még sorolhatnám. De a tervek szerint, nem kell sokáig rá várni, mert egy kedves ismerősöm látogat el hozzám, aki mondaná, hogy „NVCS” és majd bepótoljuk a kimaradt részeket Hkból.
Hát így.

Posted by timigaraj 20:46 Archived in China

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Szia Karaj!

hogy megtörtjem a nagy csendet, jelzem, hogy bizony elég szorgalmasan olvasom az útinaplódat egy ideje :)
Komáromban jártunk Tógáéknál (pont aznap, mikor kigyulladt a krasznahorka vára) és ő említette a blogodat...

szóval így...

jk.

by JKinga

Szevasztok, én is nagy rajongó vagyok ám, esti mese a picurnak, meg a tesómék is kovetik, ugyh ne hagyj itt minet :-) Jók a képek, csak úgy virágoztok rajta, Tímelya jó a kabátod, Maddolna jó a csizmán, de Bruce Lee visz mindent :-)HK szép :-)

by fulopvera

Hello, én is szinte minden nap benézek, várom az új írásokat no meg a képeket. Különösen tetszik a kukkolós és örvendezős-bokorbadőlős fotód, a kabátod nagyon csini, de azon törtem a fejem, hol van ott 25 fok? Vagy az akkor volt, amikor a bejegyzés született? Magdi póza nagyon ott van, én a Bruce gyerek helyében nem sokat vagánykodnék... Ja és én is kiszúrtam Magdi jó kis csizmáját, imádom ezt a színt. Írjál még sokat, minden jót, pá virtual madre

by iwi

Köszönöm az első csokor regisztrált hozzászólónak ezúton is a felszólalásokat.
Köszönjük a bókokat is, a kabát méjd in csajna, de londonországban vételeztem még anno, gondoltam visszahozom a szülőhazájában :)A Maddolna csimmája is nagyon jó, tény és való, dehát az is csak londonországból van. Lecsekkoltam, természetesen az is méjdincsajna :)A 25fok tényleg nem volt jelent a HK-i látogatásunkkor, az csak egy hétre rá jött, amikor írtam a blogot. De még jó is, hogy hideg volt, mert legalább így csodájára járhattatok a téli cuccainknak. Puszikok

by timigaraj

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login